Христо Иванов: няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или доминирано от ГЕРБ


На въпрос от водещите на “Тази сутрин” по бтв дали “Демократична България” ще приеме предложението за разговори, отправено от ГЕРБ, Христо Иванов подчерта, че подобно предложение не е получавал и очевидно разговорът тече през медиите:  

“Ние много ясно, още от началото на предизборната кампания и преди нея, когато основахме “Демократична България”, заявихме, че я създаваме, за да се борим срещу модела Борисов. И можем да работим само с политически сили, които имат ясно намерение, ясна програма и доказана воля да работят за разграждането на този модел на концентрация на власт в едни ръце и изпразване от съдържание на демократичните институции, което прави възможна корупцията. От тази гледна точка отговорът е кратък, ясен и еднозначен: не. Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или каквото и да било управление, доминирано от ГЕРБ.” 

Иванов беше категоричен, че не вижда промяна в ГЕРБ, особено предвид факта, че предложението за кабинет беше представено отново от Борисов, вместо от самия Даниел Митов: 

“Борисов се опитва да стане Доган. Вади Даниел Митов като един сламен човек, като една фасада, зад която смята да продължи по старому. Ние няма как да участваме в това.”

Той отново подчерта, че “Демократична България” се яви на избори, за да търси програма за промяна, а управление на ГЕРБ, дори и с Даниел Митов начело е отрицание на промяната. На въпрос дали намира идеологически сходства между “Демократична България” и ГЕРБ, Иванов отговори:

“Единственото реално изложение на ценности на ГЕРБ, което съм чувал, беше онзи запис на Борисов, където той обяснява, че е най-лесно да си прост в политиката и тогава всичко ти се получава. Тази програма на опростачването не е нещо, което ние споделяме, по никакъв начин.” 

Иванов открои съдържателния политически въпрос, който според него трябва да бъде поставен на Даниел Митов: 

“Как смята да се справи той с чекмеджетата? Как смята да се справи с неразследваните съмнения за корупция, свързани с Борисов и други фигури от ГЕРБ? Защото България има централен, фундаментален проблем с корупцията, който води до бедност. Той очевидно, бидейки кукла на конци на Борисов, а нищо друго не виждаме ние, няма как изобщо да очакваме от него да се справи с това.”

Христо Иванов сравни опитите на Корнелия Нинова да изтъкне присъствието си на протеста с някогашното кандидатстване за статут на активен борец и подчерта, че същността е другаде: 

“Въпросът не е кой е бил на протестите и колко снимки може да извади. Въпросът е кой има волята да има мнозинство на промяната в този парламент. И когато Корнелия взривява тази възможност, това е изключително притеснително и недалновидно.” 

Иванов отказа да коментира мълчанието на Слави Трифонов и подчерта, че въпросът е какво мислят избирателите за това: 

“Избирателите се произнесоха съвсем скоро и съвсем ясно: надеждата за реализиране на промяна беше възложена на ИТН. Мнозинството от хората, които поискаха промяна, и то много ясно мнозинство, гласува за тях.” 

Той подчерта, че предвид това, “Демократична България” е готова, ако ѝ бъде поискана подкрепа, да води много сериозни преговори за това.

“Смятаме, че управление трябва да бъде излъчено. Ние трябва да направим усилие за това. Само че въпросът е не какво да е управление, а управление на промяната.” – заяви Иванов и призова политическите формации да спрат взаимните атаки, защото, по думите му, това помага само и единствено на ГЕРБ. 

“Мнозинства за избиране на какъвто и да било кабинет ще се намерят. В този парламент има мнозинство от политически сили, които искат да останат, и то не просто да останат в този парламент, а да съхранят статуквото. Въпросът е дали може да се формира мнозинство, което да промени статуквото.” 

По отношение на анкетната комисия за случая “Росенец”, за чието създаване т “Демократична България” започва да събира подписи, Иванов коментира: 

“Ще видим кои от тези политически силите, които иначе не могат да спрат да коментират Росенец – и ГЕРБ, и ДПС и БСП, искат ние да видим каква е истината за Росенец и събитията там.” 

Той припомни, че в Росенец се съдържа най-ясната илюстрация на модела “Борисов” и определи като абсурдни твърденията на премиера за съгласувани действия между “Демократична България” и ДПС. 

“Хайде сега ГЕРБ да подпише искането за такава анкетна комисия! Да се включи в нейната работа. Да докажат своите безумни твърдения. И да видим другото. Да видим, че Росенец, където няма нищо законно, е станал възможен благодарение на действия и бездействия на институции по времето и доминирани от ГЕРБ.“ – призова Иванов и подчерта, че му е много интересно водещите да питат Даниел Митов дали ще се подпише под искането за такава комисия. 

Иванов определи като леко пресилени твърденията за подаване на ръце от страна на Корнелия Нинова и подчерта, че не е бил обект на подобни сигнали. Той подчерта колко е важно, въпреки огромните различия, да може формациите да работят заедно, защото в противен случай резултатът няма да е добър:

“Корнелия със своите действия да атакува възможността за взаимодействие, позиционира ДПС отново като златен пръст. Не съм сигурен, че някой, освен ДПС има интерес от това. И се питам защо Корнелия прави това.” 

Пълното участие вижте тук:

Участници в материала:

Христо Иванов

Народен представител

Христо Иванов

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

<strong>“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс</strong>

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

<strong>Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад</strong>

Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад

<strong>Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”</strong>

Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”

Всички новини

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK