15 декември 2018, събота

„Демократична България“ осъжда опитите на Красимир Каракaчанов да спекулира с добре известни теми в българо-македонските отношения, с цел лична политическа изгода. Агент „Иван“, както е известен той в архивите на ДС, за пореден път се опита да надене доспехите на рицар на историческата истина, този път с надеждата, че ще отклони общественото внимание както от корупционния скандал с Агенцията за българите в чужбина, чийто бивш шеф бе предложен тъкмо от Каракачанов, така и от бездействието си като министър на отбраната по превъоръжаването на българската армия. Безвкусната клоунада нямаше да се нуждае от коментар ако не се изпълняваше от вицепремиер и министър на отбраната в кабинета на Бойко Борисов.

В цялата история най-притеснителното е продължаващото мълчание на премиера след изявленията на Каракачанов. Мълчат оглушително и така наречената опозиция в парламента, и президентът Радев.

Затова “Демократична България” пита министър-председателя Борисов: подкрепяте ли Вашия вицепремиер? Изразява ли Каракачанов официална позиция на правителството?

„Демократична България“ настоява да продължат усилията за промяна в отношенията между София и Скопие, започнали с ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Истината за общата история между двете страни няма да бъде приета от всички край Вардар изведнъж, а постепенно. Определени идеологически стереотипи за историята, идентичността и двустранните отношения не могат да бъдат изтрити в общественото съзнание за броени дни или седмици. За това е необходимо време. Двустранната комисия по въпросите на историята трябва да бъде оставена да работи на спокойствие на основата на факти и документи и без да бъде притискана от изблиците на този и онзи политик. Агресивната реторика на Каракачанов както винаги е подарък за българомразците в Македония, които нямат интерес от настъпващата промяна в двустранните отношения. И в София, и в Скопие има професионалисти по водене на политика на омразата и нетърпимостта, от която те печелят добре и за които досегашното статукво е златна мина.

Най-абсурдни са заплахите, че страната ни ще спре присъединяването на Република Македония към НАТО и Европейския съюз. Членството на югозападната ни съседка в двете организации е от жизнен национален интерес за България и той не съвпада с целите на Путиновата дипломация, на която открито помага Каракачнов с изблиците си, а Борисов с мълчанието си.