е-правителство

„Демократична България“ настоява за работещо електронно управление и реформирана администрация

България да има работещо електронно управление и реформирана администрация, при която процесите са преструктурирани, дигитализирани, прозрачни и ефективни. Така ИТ експертът Божидар Божанов, говорител на работната групата на „Демократична България“ обобщи принципите на формацията по темата „Електронно правителство“ по време на преговорите за коалиционно споразумение. 

Визията на “Демократична България” включва още дигитализация на всички ключови регистри и предоставяне на административните услуги по електронен път на 100%. Също така всички публични интерфейси да са в постоянна системна свързаност при високи нива на киберсигурност.

За постигането на тази цел Божанов изтъкна водещите принципи за технологии в администрацията, без които не може да става дума за електронно управление. Сред тях са еднократно събиране на данни, оперативна съвместимост, сигурна електронна идентичност, конфиденциалност, интегритет, наличност и не на последно място удобството на гражданите. 

Предложените мерки от “Демократична България” са:

1. Сигурна електронна идентификация

2. Отпадане на най-често използваните удостоверенията и замяната им с вътрешни административни услуги.
3. Изграждане на ключови централизирани системи и регистри.
4. Прозрачен и отчетен системен интегратор с ясни отговорности и каталог на услугите.
5. Централизирано закупуване на лицензи и хардуер през системния интегратор.
6. Икономии от мащаба чрез държавен облак от вида инфраструктура като услуга.
7.Електронизиране на регистри чрез централизирана система за управление на регистри.
8. Създаване на звена за управление на проекти и аналитични звена, в първостепенните разпоредители.
9. Създаване на длъжност “секретар по информационни технологии” и “секретар по информационна сигурност”.
10. Въвеждане и реално експлоатация на система за централизирано заявяване на общински електронни услуги.
11. Надграждане на ключови системи с интерфейси за отворени данни. 

12. Оптимизация и трансформация на ключови процеси.
13. Повишаване на нивото на киберсигурност чрез повишаване на капацитет, обмен на данни между институциите е ефективно прилагане на съвременни технологии.
14. Заявяване на всички административни услуги по електронен път.
15. Отпадане на печати и сканирани документи.
16. Отпадане на медицински картони, трудови книжки, талони, стикери и всякакви други хартиени носители на информация. 

17. Анализ на ползите от създаването на регистрова агенция, която да включва освен агенция по вписванията, така и регистри за национална база данни населения, кадастър, регистър на земеделските земи и регистър на особените залози.
18. Въвеждане на електронно правосъдие чрез оптимизация на процесите в съдебната система и интегриране и дори сливане на ЕИСС, ЕДИС и ЕПЕП.
19. Въвеждане и ефективно прилагане на задължителни методики, правила и стандарти за изграждане и управление на регистри и информационни системи. 

20. Пилотно въвеждане на дистанционно електронно гласуване. 

Предприемачът посочи и мерки, които трябва да се приложат в администрацията. Според него трябва да има централизиран подбор на кадри чрез стандартизирани тестове, въвеждане на единна система от длъжностни характеристики, базирани на компетентности, както и единна система за атестиране. Ключово е и въвеждането на центрове за споделени услуги за по-ефективното извършване на процесите, както и предефиниране на модела на държавните такси в съответствие с комплексното административно обслужване, за да се предотврати практиката всяка администрация да се възприема като приходна.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Божидар Божанов

Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Яна Тодоранова

Яна Тодоранова е софтуерен архитект в частния сектор и общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от групата на “Демократична България”. Като член на постоянните комисии към СОС, посветени на здравеопазване и социална политика и на децата, младежта и спорта, Яна работи активно за прозрачност и решения, основани на ясни критерии в тези области. Тя защитава също така каузи на местни общности за запазване на качествена среда за живот и достъп до здравеопазване и социални услуги.

Иван Станев

Иван Станев е преподавал по дисциплини, свързани със Софтуерното инженерство и изкуствен интелект в Софийски университет, Русенски университет и Варненски свободен университет. Съосновател е на високотехнологична фирма в Русе, партньор на IBM.

Христо Алмаджиев

Христо Алмаджиев е продуктов мениджър в голяма ИТ компания, която е в топ 15 на най-иновативните компании в fintech с пазарна капитализация от 5 млрд. лв. Христо отговаря за дигиталното представяне на компанията за Европа, Африка и Близкия Изток. Той има над 10 години опит в изграждане на дигитално присъствие на компании и разработване на продукти за повишаване ефективността на Отдел продажби и маркетинг. Завършил е магистратура PR и Журналистика в НБУ. Има завършена специализация по продуктов мениджмънт от Академията на Telerik и курс към университета в Yale.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK