Финанси

“Демократична България” е за бързо приемане на еврото и за механизъм за оценка на успеха на секторните  политики

В преговорите за съставяне на управленска програма по тема “финанси” “Демократична България” се обяви за възможно най-бързо влизане в еврозоната, за последваща оценка на  успеха на всички финансирани от бюджета политики и за намаляване дела на разпределяне на БВП през държавния бюджет. 

Членовете на експертната група на ДБ структурираха  изказванията си по приоритети, мерки и контрол.

Приоритети

Ръководителят на преговорния финансов екип на ДБ Георги Ганев заяви, че в средносрочна перспектива разходите по консолидирания държавен бюджет трябва да слязат до 40% от БВП, въпреки че мечтата му е разпределението да падне до ⅓, а дори според Джон Мейнард Кейнс трябвало да е ¼. И даде за пример Ирландия, като една от най-успешно развиващите се страни – че преразпределя под 30 на сто от БВП, а една от най-неуспешно развиващите се – Франция, преразпределя над 60 на сто. 

Вторият очертан от Ганев приоритет е плавното приближаване на бюджетния дефицит към европейските фискални рамки за бюджетен дефицит от 3% и за структурен дефицит. Това не може да стане в следващата година, когато вероятно дефицитът ще е около 6 млрд. лв., но в рамките на мандата е постижимо, смята Ганев. Трябва да сме внимателни с бюджетния дефицит, защото това е допълнителен фактор за инфлация, която в основни линии сега е вносна, предупреди Владислав Панев, член на преговорния екип. 

Запазване на валутния борд до приемането на еврото и бързо влизане в еврозоната е друг основен приоритет на ДБ, посочен от друг член на преговорния екип – Мартин Димитров. 

В рамките на управленския мандат трябва да постигнем истинско програмно бюджетиране, каза още Димитров. 

Да не се увеличава данъчно-осигурителна тежест, като по възможност се търси и намаляването ѝ, също е приоритет на ДБ, но в хода на дискусията се присъединиха около идеята да се популяризира системата на индивидуални партиди в НОИ и максималният осигурителен праг да бъде  да бъде коефициент обвързан с ръста на минималната работна заплата ние и съобразен с индивидуалния принос.

Мерки

Да се въведе необлагаем минимум за всички физически лица, но решението да е политическо, нашето предложение на първия  етап е той да е 500 лв. на месец, каза Георги Ганев и изчисли, че мярката ще струва около 1 млрд. годишно, но ще остави на разположение у хората с най-ниски доходи по 50 лв. месечно.

Друга предлагана от ДБ мярка е при оборот над 166 000 лв. да има задължителна регистрация по ДДС. Това обаче да бъде съпътствано с увеличаване контролни капацитет на НАП и на КЗК, за да се предотвратят измамите чрез свързани лица.

Необходима е ефективна информационна кампания за присъединяването към еврозоната, защото има много легитимни страхове и опасения, заяви Георги Ганев. Трябва да се приемат и необходимите промени в законодателството за БНБ и др.

Изтекли са мандатите на управителя и двамата подуправители на БНБ, изтекъл мандат на фискалния съвет и на КЗК. Трябва възможно най-бързо да се попълнят тези места, предупреди Ганев. 

Приемане на Бюджет 2022 в срок е задължително, ако трябва ще работим и нощем, каза ръководителят на преговорния екип. В хода на дискусията бе определен и конкретният срок – краят на януари 2022 .

Изготвяне на времеви профил на нуждите от финансиране по секторни политики поиска членът на експертния екип на ДБ Владислав Бенов. 

Той настоя също за запазване през 2022 г. на диференцираните ставки на ДДС, въведени заради кризата. 

Също – евентуално разсрочване на кредитите на дружествата към банките с още 6 месеца. 

Както и премахване на данък “Уикенд”, защото трудовите условия са променени и хората до голяма степен работят от вкъщи или на гъвкаво работно време, което бе единодушно подкрепено. 

Насърчаване на ваучерите за храна, понеже стимулират потреблението, е последната предложена от Бенов мярка.

Максималният размер за вноските в третия пенсионен стълб да бъде повишен от 60 на 120 лв. Да бъдат увеличени вноските във втория стълб, без да дефинираме от 5% на колко, като същевременно не се увеличава общата осигурителна тежест, предложи Владислав Панев. 

Според него е необходимо да се стимулира небанковото финансиране чрез облекчаване на процедурите. А еврофондовете и фондовете за частен рисков капитал трябва да се допълват.

Контрол

Последваща оценка на политиките – например ако мярката за второ и трето дете не работи, т.е. няма второ и трето дете, тя да се прекрати, изтъкна Г. Ганев. Трябва да има индикатори, качествени и количествени, за всякакви секторни политики – с две думи, трябва да можем да мерим успеха, допълни Мартин Димитров. 

Пълен одит на ББР за 5 г. назад поиска Владислав Бенов. 

Той и Мартин Димитров настояват и за одит на процедурата по  несъстоятелността на КТБ, за да се види дали няма вторично разграбване, дали се спазват интересите на големите кредитори и на обществото.

Владислав Панев настоя значим дял от държавните компании да се листват на фондовата борса, което да доведе до подобряване на контрола и управлението им, вместо практически да са ведомства на съответния министър. Страни със силен държавен сектор като Франция, Швеция и дори Румъния показват добри показатели, понеже държавните им фирми са на борсата, каза Панев. 

Мартин Димитров настоя за премахване на административни трудности при даряването на храни, след като вече са приети норми, които да насърчават такова дарителство.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Георги Ганев

Ганев е икономист с дългогодишен опит в икономическите анализи, преподавател по макроикономика в България и чужбина. Той е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по бюджет и финанси и е член на комисията по труда, социалната и демографска политика в 46-ото НС.

Венцислав Бенов

Завършил е средно образование в 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Владее немски, английски и руски език. Управляващ съдружник в адвокатско дружество „Бенов, Василев и Нацков“. Специализира в сферата на търговското право, обществените поръчки, европейските фондове. Учредител на „Да, България!“ и председател на местната организация на район Младост, гр. София.

Мартин Димитров

Мартин Димитров е икономист, активен законодател, един от основателите на групата за натиск. Той винаги е отстоявал позицията за общи действия на принципните хора в дясно-център. Народен представител от гражданската квота на “Демократична България” в 45-ото Народно събрание, където е член на комисията по бюджет и финанси.

Петър Василев

Петър Василев е магистър по Стопанско управление от УНСС. С над 15 годишен опит в държавния и частния сектор в областта на финансите, капиталовите пазари и корпоративното управление. Член на Зелено движение от 2014 г.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK