Култура

“Демократична България” предлага фонд за подпомагане на културата при извънредни положения

Първата мярка на която трябва да обърнем внимание е бюджета за подкрепа на културата по време на пандемия. Това може да се случи със създаване на фонд, постоянно действащ за подпомагане на сферата при извънредни положения. Тази мярка представи като първа и спешна на срещата за консултации в сектор “Култура” Бонка Василева от “Демократична България”. 

Като следваща точка Василева посочи създаването на работна група от експерти за работа върху стратегията на културния сектор. “За съжаление този документ, който 12 години вече се готви в министерството на културата едни 80 страници хаотичен текст – това е смешно и унизително да не може държавата ни да създаде такъв план, който да е стратегически”, допълни тя. 

“Тук е важна ролята на творческите съюзи, когато говорим за националната стратегия. Както и на независимия сектор. Не само одобрението”, допълни от своя страна Васил Гюров. 

“Връзката между културни политики и образователни политики е почти скъсана. Отношенията между творци, културни индустрии и бизнес не са достатъчно развити. Дигитализацията на българската култура закъснява. А културната дипломация и политиките за българите в чужбина са в зародишна форма”, заяви Александър Кьосев.

Според него в стратегията на “Демократична България” културата не е мизерен сектор, а е цялостна форма на живот на различни групи и индивиди. “Тя е ценностна и смислова среда, която не разделя идентичности, а създава солидарности. Тя е форма споделено живеене и осигурява качество на живот така както го осигурява чистият въздух и чистата вода. Производството на човешкия капитал е най-важното. Това е ядрото на нашата философия”, заяви Кьосев.

Според Васил Гюров е необходимо преобразуване на закона за меценатството, спонсорството и дарителството. Необходимо е и оптимизиране и допълване на закона за авторското право. 

“След реформата на закона за меценатството и дарителството увеличение на финансирането на българската култура до 1,5% от брутния вътрешен продукт. При привличане на средства освен от държавния бюджет и от частни меценати, дарители. Също така приходи от хазарта и културните индустрии”, каза още той като подчерта, че и четирите партии, които преговарят са споменавали именно тази точка, но развитие по нея засега няма. 

“Държавата не просто трябва да налива пари в култура, а тя трябва да създава условия за частно меценатство, за дарителство, за реални отчисления от хазарта и различни стимули за частни инвестиции в сферата на културата. Не по-малко важно е да се отчете приносът на културните индустрии, които според икономисти е над четири процента от брутния вътрешен продукт”, заяви Кьосев

Участници в консултациите от “Демократична България”

Стоян Михалев

Стоян Михалев е популярен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб”, “Откакто ти” и “Цвят лилав”. Дълги години работи като радио и тв водещ. Един от създателите на музикалната телевизия ММ. От 2012 г. е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и до днес е негов заместник председател. Стоян е изучавал Международни отношения в Нов български университет, освен това е специализирал по програма “Еразъм” един семестър в барселонския университет „Евроинтеграционен процес и институции на ЕС”.

Александър Кьосев

Александър Кьосев е преподавател в Софийския университет по история на модерната европейска култура, катедра „История и теория на културата“, Философски факултет. Води бакалавърски курсове по културна история на на Просвещението и Френската революция, европейска култура на XIX век и съвременна европейска култура.Директор е на магистърска програма „Изкуства и съвременност“, има и докторски курсове.От 2010 г. е директор на Културния център на Софийския университет. Книгите и статиите му са посветени на българската литература, на изследванията на четенето, на автобиографията, на изследванията на тоталитаризмите и на балканската култура.

Бонка Василева

Бонка Василева е завършила Националната художествена академия, магистратура, специалност
„Изкуствознание”. Втора магистърска степен – „Местна и държавна администрация” от Нов български университет. Участва активно в кампаниите за спиране на кариерите в Локорско и Кремиковци през 2017 г. Активен член на Гражданско сдружение “Банкя”.

Васил Гюров

Васил Гюров е музикант, автор и продуцент. Съосновател и участник в групи като Кале, Ревю, Нова Генерация.  Завършил е Софийска математическа гимназия и Богословие в СУ „Св.Климент Охридски“. През 2005 г. започва участието си в дружества, представляващи българските автори, продуценти и изпълнители.  От 2010 г. е заместник-председател на управителния съвет на Музикаутор. Член е на управителния съвет на Профон и е един от основателите на Българска музикална асоциация.

Новини и коментари

ПП-ДБ внесе законопроект за прилагането на международни ограничителни мерки

ПП-ДБ внесе законопроект за прилагането на международни ограничителни мерки

Надежда Йорданова: Транспортният министър няма нито една функционална компетентност за изборите

Надежда Йорданова: Транспортният министър няма нито една функционална компетентност за изборите

Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

От медиите

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK