Международни отношения

“Демократична България” поставя българите в чужбина във фокуса

Ключов приоритет на “Демократична България” е пълноценно участие на българските граждани по света в политическия и обществен живот, заяви Стефан Тафров, говорител на преговорната група в сектор “Международни отношения”.

Обединението предлага за следващия управленски период пакет законодателни промени, свързани със създаване на избирателен район „Чужбина“ с ясна методика за определяне на мандатите в него; предоставяне на пасивно изборно право на всички български граждани; въвеждане на дистанционно гласуване: по пощата и електронно. “Демокртична България” предлага още да се създаде Национален съвет на българите по света (по примера на други страни с големи диаспори като Франция, Испания или Италия), като представителството ще е на квотен принцип. Представителите ще се определят чрез избори (едновременно с президентските) по пропорционална изборна система и с цел легитимност на тези представители пред собствените им общности и пред българските институции. Участниците в Националния съвет, представители на диаспорите, ще бъдат с консултативни функции и ще работят безвъзмездно. Ключови български институции ще имат свои представители в Националния съвет, които да участват заедно с представителите на диаспорите в организирани, редовни, дистанционни заседания, с дългосрочна програма и постоянен дневен ред.

“Демократична България” ще настоява за ефективно електронно управление, което да ускори и улесни административните услуги за българските граждани по света, включително и чрез създаване на електронни консулски услуги (заверки на пълномощни, първоначално издаване и подновяване на лични документи, издаване на актове за гражданско състояние и т.н.). Ще се работи за разширяване и ресурсно обезпечаване на успешните на много места (например Австралия) мобилни консулски услуги (изнесени консулски дни), приоритетно в райони с голяма концентрация на български граждани, които са физически отдалечени от дипломатическите представителства.

“Една страна няма как да има успешна външна политика, ако тя е слаба вътрешно – ако е корумпирана, ако няма върховенство на правото, ако има завладяна държава. Страната ни не използва в достатъчна степен огромния потенциал на българите в чужбина както за собственото си развитие, така и за успешна външна политика и  участие в европейската интеграция. Активно участие на България в европейския процес и реализиране на втора вълна на интеграция в ЕС – интегрирането на Западните Балкани”, заяви Тафров в последния панел от консултациите за управленска програма.

Зарица Динкова обяви четири основни сфери, в които следва да се отстояват интересите на държавата, гражданското общество и българските граждани:

  • Гарантиране сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната;
  • Осигуряване на благоприятни външни условия за икономическото развитие и за повишаването на стандарта на живот
  • Защита на правата и интересите на българските граждани, оказване на подкрепа на българските общности и лицата с българско самосъзнание зад граница
  • Утвърждаване на позитивен образ на България, като надежден международен партньор и увеличаване на възможностите за външнополитическо влияние, възможностите за културно влияние и използването на „мека сила“.

“Необходимо е разработването външно-политическа стратегия на България, в която да бъдат ясно определени приоритетите и целите на външната ни политика в средносрочен план”, заяви тя, като постави и акцент засилването на икономическата дипломация.

“Демократична България” предлага формиране на спешна пътна карта с конкретни изисквания към Скопие – изпълними от правителството в София, годни за комуникиране в европейските столици, измерими като реализация в обозримо бъдеще, защитаващи националния ни интерес да имаме общо минало и общо бъдеще с Република Северна Македония. Позицията на обединението е, че блокирането на преговорите не е в интерес на България, “която така и не успя да обясни позицията си на европейските партньори”.

“Кризата със Западните Балкани се подценява. Трябва да се обединим около мнението, че да имаш приятели около себе си и да бъдеш заобиколен от партньори и съюзници е въпрос на патриотизъм. Борбата по единично доведе до поставянето на България в най-тежката дипломатическа изолация за последните 30 години”, заяви Асен Агов.  

Участници в консултациите от “Демократична България”

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е водач в 23 МИР-София – председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, женен, с 4 деца, избиран три пъти за народен представител в 40-то, 43-то и 45-ото Народно събрание.

Стефан Тафров

Диплoмaт, интeлeĸтyaлeц, пoлитиĸ и oбщecтвeниĸ, eдин oт cъздaтeлитe нa CДC и вecтниĸ ”Дeмoĸpaция”, бил e външнoпoлитичecĸи cъвeтниĸ нa пpeзидeнтa Жeлю Жeлeв, зaмecтниĸ-миниcтъp нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв, пocлaниĸ нa Бългapия пocлeдoвaтeлнo в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, ĸaĸтo и двa пъти пocлaниĸ, пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopĸ.

Paбoтил e aĸтивнo зa пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм HATO и Eвpoпeйcĸия cъюз и зa пoдoбpявaнe oбpaзa нa cтpaнaтa ни в чyжбинa и в зaщитa нa нeйнитe интepecи. Bлaдee фpeнcĸи, aнглийcĸи, итaлиaнcĸи, иcпaнcĸи, pycĸи и пoлcĸи.

Димитър Къцарков

Димитър Къцарков e бакалавър хебраист, магистър по международно право от СУ „Св. Климент Охридски“ и в момента задочен докторант по международна сигурност с фокус върху Близкия Изток в университета в Лайден, Холандия. Работил е в посолството на Израел в България и в отдел „Близък Изток и Африка“ в Министерство на външните работи.

Зарица Динкова

Зарица Динкова е заместник-министър на външните работи, с ресори ООH и сътрудничество за развитие, външноикономически отношения. Зарица е била сред най-важните сътрудници на един от най-дейните български евродепутати – Радан Кънев. Била е и старши експерт в Министерството на земеделието и храните, дирекция „Европейска координация и международни отношения“. Висшето си образование получава в УНСС, специалност „Международни отношения”, а от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид е магистър по международни икономически отношения.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK