Международни отношения

“Демократична България” поставя българите в чужбина във фокуса

Ключов приоритет на “Демократична България” е пълноценно участие на българските граждани по света в политическия и обществен живот, заяви Стефан Тафров, говорител на преговорната група в сектор “Международни отношения”.

Обединението предлага за следващия управленски период пакет законодателни промени, свързани със създаване на избирателен район „Чужбина“ с ясна методика за определяне на мандатите в него; предоставяне на пасивно изборно право на всички български граждани; въвеждане на дистанционно гласуване: по пощата и електронно. “Демокртична България” предлага още да се създаде Национален съвет на българите по света (по примера на други страни с големи диаспори като Франция, Испания или Италия), като представителството ще е на квотен принцип. Представителите ще се определят чрез избори (едновременно с президентските) по пропорционална изборна система и с цел легитимност на тези представители пред собствените им общности и пред българските институции. Участниците в Националния съвет, представители на диаспорите, ще бъдат с консултативни функции и ще работят безвъзмездно. Ключови български институции ще имат свои представители в Националния съвет, които да участват заедно с представителите на диаспорите в организирани, редовни, дистанционни заседания, с дългосрочна програма и постоянен дневен ред.

“Демократична България” ще настоява за ефективно електронно управление, което да ускори и улесни административните услуги за българските граждани по света, включително и чрез създаване на електронни консулски услуги (заверки на пълномощни, първоначално издаване и подновяване на лични документи, издаване на актове за гражданско състояние и т.н.). Ще се работи за разширяване и ресурсно обезпечаване на успешните на много места (например Австралия) мобилни консулски услуги (изнесени консулски дни), приоритетно в райони с голяма концентрация на български граждани, които са физически отдалечени от дипломатическите представителства.

“Една страна няма как да има успешна външна политика, ако тя е слаба вътрешно – ако е корумпирана, ако няма върховенство на правото, ако има завладяна държава. Страната ни не използва в достатъчна степен огромния потенциал на българите в чужбина както за собственото си развитие, така и за успешна външна политика и  участие в европейската интеграция. Активно участие на България в европейския процес и реализиране на втора вълна на интеграция в ЕС – интегрирането на Западните Балкани”, заяви Тафров в последния панел от консултациите за управленска програма.

Зарица Динкова обяви четири основни сфери, в които следва да се отстояват интересите на държавата, гражданското общество и българските граждани:

  • Гарантиране сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната;
  • Осигуряване на благоприятни външни условия за икономическото развитие и за повишаването на стандарта на живот
  • Защита на правата и интересите на българските граждани, оказване на подкрепа на българските общности и лицата с българско самосъзнание зад граница
  • Утвърждаване на позитивен образ на България, като надежден международен партньор и увеличаване на възможностите за външнополитическо влияние, възможностите за културно влияние и използването на „мека сила“.

“Необходимо е разработването външно-политическа стратегия на България, в която да бъдат ясно определени приоритетите и целите на външната ни политика в средносрочен план”, заяви тя, като постави и акцент засилването на икономическата дипломация.

“Демократична България” предлага формиране на спешна пътна карта с конкретни изисквания към Скопие – изпълними от правителството в София, годни за комуникиране в европейските столици, измерими като реализация в обозримо бъдеще, защитаващи националния ни интерес да имаме общо минало и общо бъдеще с Република Северна Македония. Позицията на обединението е, че блокирането на преговорите не е в интерес на България, “която така и не успя да обясни позицията си на европейските партньори”.

“Кризата със Западните Балкани се подценява. Трябва да се обединим около мнението, че да имаш приятели около себе си и да бъдеш заобиколен от партньори и съюзници е въпрос на патриотизъм. Борбата по единично доведе до поставянето на България в най-тежката дипломатическа изолация за последните 30 години”, заяви Асен Агов.  

Участници в консултациите от “Демократична България”

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е водач в 23 МИР-София – председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, женен, с 4 деца, избиран три пъти за народен представител в 40-то, 43-то и 45-ото Народно събрание.

Стефан Тафров

Диплoмaт, интeлeĸтyaлeц, пoлитиĸ и oбщecтвeниĸ, eдин oт cъздaтeлитe нa CДC и вecтниĸ ”Дeмoĸpaция”, бил e външнoпoлитичecĸи cъвeтниĸ нa пpeзидeнтa Жeлю Жeлeв, зaмecтниĸ-миниcтъp нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв, пocлaниĸ нa Бългapия пocлeдoвaтeлнo в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, ĸaĸтo и двa пъти пocлaниĸ, пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopĸ.

Paбoтил e aĸтивнo зa пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм HATO и Eвpoпeйcĸия cъюз и зa пoдoбpявaнe oбpaзa нa cтpaнaтa ни в чyжбинa и в зaщитa нa нeйнитe интepecи. Bлaдee фpeнcĸи, aнглийcĸи, итaлиaнcĸи, иcпaнcĸи, pycĸи и пoлcĸи.

Димитър Къцарков

Димитър Къцарков e бакалавър хебраист, магистър по международно право от СУ „Св. Климент Охридски“ и в момента задочен докторант по международна сигурност с фокус върху Близкия Изток в университета в Лайден, Холандия. Работил е в посолството на Израел в България и в отдел „Близък Изток и Африка“ в Министерство на външните работи.

Зарица Динкова

Зарица Динкова е заместник-министър на външните работи, с ресори ООH и сътрудничество за развитие, външноикономически отношения. Зарица е била сред най-важните сътрудници на един от най-дейните български евродепутати – Радан Кънев. Била е и старши експерт в Министерството на земеделието и храните, дирекция „Европейска координация и международни отношения“. Висшето си образование получава в УНСС, специалност „Международни отношения”, а от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид е магистър по международни икономически отношения.

Новини и коментари

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

От медиите

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK