Национална сигурност

“Демократична България” настоява за актуализация на Концепцията за национална сигурност и Военната доктрина

Едно от първите ни предложения е да се извърши преглед и актуализация на Концепцията за национална сигурност 1998 г. и Военната доктрина от 1999 г., тъй като те са основополагащи документи за националната сигурност на България, заявиха представителите на “Демократична България” при преговорите за нова управленска програма.  

“Демократична България” смята, че трябва да има институционализиране на Съвета по сигурността и изграждане на професионална администрация, която да осигури ефективна работа, връзки със съвета по Киберсигурност и координация на специалните служби чрез Директор на разузнаването, за да може да има ред при поставяне на информационни задачи на службите. 

Трябва да бъде добавен към Съвета по сигурността и единен център за работа с  открити източници, което ще подобри информационната работа и обмен с нашите съюзници и ще ограничи работата на службите в придобиването на информация със специални методи.  Съвременните технологии, като изкуствения интелект, позволяват работа с огромни обеми от информация, включително в сферата на борба с корупцията и организираната престъпност. 

“Демократична България” също така настоява да има проверка за интегритет на всички в системата на националната сигурност, за да може веднъж завинаги да бъде прекъсната връзката с Държавна сигурност. Това е сериозен приоритет в програмата на “Демократична България”. 

Предлагаме уреждане на процеса на стратегическо планиране, програмиране, бюджетиране, управление на изпълнението и отчетност / контрол по индикатори на всички проекти в сферата, включително по развитие на човешкия капитал. Трябва да бъде засилен и контролът от парламента. 

Нашата визия за отбрана е отбрана в рамките на НАТО и Европейския съюз с отбранителна индустрия от ново поколение, които са основа на интегриран сектор за сигурност, чрез приоритет в развитие на човешкия потенциал, дълбока интеграция в НАТО и радикална модернизация с използване на нови технологии, оперативна съвместимост и сигурност.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е водач в 23 МИР-София – председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, женен, с 4 деца, избиран три пъти за народен представител в 40-то, 43-то и 45-ото Народно събрание.

Велизар Шаламанов

Доц. д-р Велизар Шаламанов е експерт по ИКТ и сигурност. Председател е на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София и зам.-директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. Член е на Националния съвет на „Да България“ и говорител на сектор „Отбрана“ на Управленската алтернатива на “Демократична България”. Участва с голям екип в разработката на Визия 2030 и платформата на “Демократична България” за Избори 2021.

Георги Цветков

Георги Цветков е доцент, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“ с основни области отбранителна политика, планиране и управление на ресурси. Магистър по политически мениджмънт и национална сигурност и отбрана.

Костадин Деянов

Костадин Деянов е офицер от резерва. Завършил е ВВВУ “Г. Бенковски” – Долна Митрополия, специалност “Радиоелектронно оборудване на летателните апарати”. Инженер-магистър. Работил е като началник група РТО в авиобаза “Граф Игнатиево”, Пловдив. От 2010 г. е координатор “Отбрана” и национална сигурност на ПП “Зелените” (“Зелено движение”). Член е на Управленската алтернатива на “Демократична България”, като заместник-говорител на експертна група “Отбрана”, с ресори – Хората в отбраната, Европейска отбрана, Зелената сделка в отбраната. Участвал е в изработването на програмата на “Демократична България”, част Отбрана.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK