Национална сигурност

“Демократична България” настоява за актуализация на Концепцията за национална сигурност и Военната доктрина

Едно от първите ни предложения е да се извърши преглед и актуализация на Концепцията за национална сигурност 1998 г. и Военната доктрина от 1999 г., тъй като те са основополагащи документи за националната сигурност на България, заявиха представителите на “Демократична България” при преговорите за нова управленска програма.  

“Демократична България” смята, че трябва да има институционализиране на Съвета по сигурността и изграждане на професионална администрация, която да осигури ефективна работа, връзки със съвета по Киберсигурност и координация на специалните служби чрез Директор на разузнаването, за да може да има ред при поставяне на информационни задачи на службите. 

Трябва да бъде добавен към Съвета по сигурността и единен център за работа с  открити източници, което ще подобри информационната работа и обмен с нашите съюзници и ще ограничи работата на службите в придобиването на информация със специални методи.  Съвременните технологии, като изкуствения интелект, позволяват работа с огромни обеми от информация, включително в сферата на борба с корупцията и организираната престъпност. 

“Демократична България” също така настоява да има проверка за интегритет на всички в системата на националната сигурност, за да може веднъж завинаги да бъде прекъсната връзката с Държавна сигурност. Това е сериозен приоритет в програмата на “Демократична България”. 

Предлагаме уреждане на процеса на стратегическо планиране, програмиране, бюджетиране, управление на изпълнението и отчетност / контрол по индикатори на всички проекти в сферата, включително по развитие на човешкия капитал. Трябва да бъде засилен и контролът от парламента. 

Нашата визия за отбрана е отбрана в рамките на НАТО и Европейския съюз с отбранителна индустрия от ново поколение, които са основа на интегриран сектор за сигурност, чрез приоритет в развитие на човешкия потенциал, дълбока интеграция в НАТО и радикална модернизация с използване на нови технологии, оперативна съвместимост и сигурност.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е водач в 23 МИР-София – председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, женен, с 4 деца, избиран три пъти за народен представител в 40-то, 43-то и 45-ото Народно събрание.

Велизар Шаламанов

Доц. д-р Велизар Шаламанов е експерт по ИКТ и сигурност. Председател е на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София и зам.-директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. Член е на Националния съвет на „Да България“ и говорител на сектор „Отбрана“ на Управленската алтернатива на “Демократична България”. Участва с голям екип в разработката на Визия 2030 и платформата на “Демократична България” за Избори 2021.

Георги Цветков

Георги Цветков е доцент, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“ с основни области отбранителна политика, планиране и управление на ресурси. Магистър по политически мениджмънт и национална сигурност и отбрана.

Костадин Деянов

Костадин Деянов е офицер от резерва. Завършил е ВВВУ “Г. Бенковски” – Долна Митрополия, специалност “Радиоелектронно оборудване на летателните апарати”. Инженер-магистър. Работил е като началник група РТО в авиобаза “Граф Игнатиево”, Пловдив. От 2010 г. е координатор “Отбрана” и национална сигурност на ПП “Зелените” (“Зелено движение”). Член е на Управленската алтернатива на “Демократична България”, като заместник-говорител на експертна група “Отбрана”, с ресори – Хората в отбраната, Европейска отбрана, Зелената сделка в отбраната. Участвал е в изработването на програмата на “Демократична България”, част Отбрана.

Новини и коментари

Божидар Божанов: Предложих на Европейската комисия план за обменяне на информация за кибер атаки

Божидар Божанов: Предложих на Европейската комисия план за обменяне на информация за кибер атаки

Христо Иванов: Парламентът съществува заради опозицията

Христо Иванов: Парламентът съществува заради опозицията

<strong>Депутатите ще мислят как да се създаде представителен орган на българите в чужбина</strong>

Депутатите ще мислят как да се създаде представителен орган на българите в чужбина

От медиите

Министър Божанов: Извършвани опити за кибер атаки и срещу други държавни институции, освен "Български пощи"

Министър Божанов: Извършвани опити за кибер атаки и срещу други държавни институции, освен "Български пощи"

Министър Божанов: МС ще добави "Български пощи" в стратегическите обекти

Министър Божанов: МС ще добави "Български пощи" в стратегическите обекти

Министър Йорданова: Законопроектът за разследване на главния прокурор ще е готов до 30 юни

Министър Йорданова: Законопроектът за разследване на главния прокурор ще е готов до 30 юни

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK