Спорт

“Демократична България” иска анализиране на състоянието на настоящата спортна инфраструктура

Необходимо е да бъде направен анализ на състоянието на спортната инфраструктура в България и на спорта като цяло и на тази база да се направи план къде е необходимо да се инвестира в такива съоръжения според нуждите на населението. Това заяви инженерът Петър Маринов, говорител на работната групата на „Демократична България“ по темата „Спорт“, по време на преговорите за коалиционно споразумение между партиите от новия парламент. 

Петър Маринов очерта основните приоритети на “Демократична България” в сектор “Спорт” като премина през всеки вид. Той изтъкна необходимостта от инвестиция в детско-юношеския спорт, който освен здраве, ще изгради и личността на децата. Към масовия и професионалния спорт добави, че трябва да се изградят нужните условия за тяхното практикуване. 

По думите му отделените средства за спорт от държавата са крайно недостатъчни и не се харчат по целево предназначение. 

“Средствата, които в момента държава отделя за спорт, биват усвоявани от кръгове, които експлоатират спорта за личен интерес. Бяха инвестирани голямо количество средства в спортни съоръжения и зали в райони, в които няма достатъчно активни хора. На практика те стоят затворени, а и поради липсва на средства за тяхната поддръжка, се саморазрушават”, каза той. 

Илина Мутафчиева, експерт в сектор “Младежки политики”, засегна темата за младежките политики, които през последните 10 години са поставена на заден план. 

“В момента младежките политики са разхвърлени по различни ресори, винаги са пренебрегвани и никога не се осъществяват като качествени синхронизирани политики с междусекторен подход, основан на данни. Това е и едно от основните неща, които ние от “Демократична България” застъпваме – хоризонтална, координирана, качествена и основана на реални данни младежка политика”, каза тя. 

Мутафчиева обобщи, че от крайна необходимост е приемането на действаща стратегия за младежта, ревизия на Закона за младежта, който да отговаря на реалностите, изготвяне на доклади, които да показват къде и как да се развива потенциалът на младежите и тяхното активно участие. 

“Трябва да помислим къде искаме да сложим младите хора на картата на промяната на България. Истинското младежко участие е ние да им създадем възможност за натрупване на знания, умения и компетенции така, че те сами да бъдат архитекти на своята реалност. Защото нашата реалност сега се гради и младите хора не бива да бъдат оставени само в бъдеще време. Те са в настоящето”, допълни тя. 

“Необходимо е да обърнем пирамидата. Трябва да преместим фокуса от елитния към масовия спорт чрез целенасочено финансиране и политики като от широката основа на тази пирамида произлязат бъдещите шампиони”, каза Ивайло Стоименов, бивш спортен журналист. 

Той посочи няколко предложения за “обръщане на пирамидата”:  превръщане на ученическия спорт в престижно занимание, актуализиране и популяризиране на календара с ученически спортни надпревари чрез единен регистър, минимум 40% от изразходваните средства между елитен и юношески спорт да отиват в юношеско направление и вместо средствата да се наливат в неефективни спортни клубове, децата и техните родители да получават ваучери за спорт и те сами да определят при кои клубове да насочат тези средства. 

Към мерките за младежите той добави още облекчаването на административната тежест в организирането на спортни занимания, данъчни облекчения за всички фирми, които инвестират в спорта и насърчават физическата активност на служителите си, развитие на спорта като средство за интеграция на уязвими групи,създаване на политика, съчетаваща опазването на природата и нейната достъпност, изграждане на информационна мрежа за наличната общинска спортна инфраструктура за споделено ползване от местни аматьорски отбори и насърчаване на общините да инвестират в достъпна и безплатна спортна инфраструктура.

В рамките на клубния и елитния спорт Вихрен Крамолински, който е координатор в сектор “Спорт” към “Демократи за силна България”, предложи еднаквото финансиране на олимпийци и параолимпийци, преразглеждане на методиката за разпределение на финансовите средства от Министерството на младежта и спорта за подпомагане на дейностите на спортните клубове, създаване на публичен информационен регистър на спортните клубове в България с цел популяризиране на спортните клубове с широката общественост и по-лесен избор на спорт, създаване на благоприятни данъчни условия за финансиране на спортни клубове и федерации с цел по-голяма ангажираност от страна на бизнеса, изграждане на мултифункционални зали с решаване на проблеми на местно ниво и в рамките на един управленски мандат да се изградят физкултурни салони във всяко училище.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Петър Маринов

Петър Маринов е инженер-магистър международен опит в управлението на проекти в повече от 15 държави. Предприемачеството е силата на Петър. Свидетел е как добри идеи на способни хора потъват в административен произвол и как държавата създава повече пречки – бюрократични спънки, документален хаос и избирателно финансиране, отколкото условия за успех на предприемчивите.

Атанас Костадинов

Атанас Костадинов е учредител на “Да, България”, възпитаник на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, с над 10-годишен опит при разрешаване на казуси в различни отрасли на правото.

Вихрен Крамолински

Илина Мутафчиева

През последните 12 години Илина Мутафчиева е част от няколко младежки и граждански организации. В периода 2015-2021 година като член на Дружество за ООН в България е координатор на проектите на организацията и също така на клубната мрежа от над 40 клуба за ООН в училище в над 30 града в страната. В периода 2014-2016 година е била заместник-председател, а в периода 2017-2019 година и председател на Национален младежки форум, платформа, която обединява над 45 младежки организации в страната ни и е единственият пълноправен член на Европейски младежки форум, която изпълнява функциите на национален младежки съвет. Като експерт в младежката политика е участвала в редица международни конференции по теми, свързани с участието на младите хора в процеса на вземане на решения. От 2019 г. е член на Управителния съвет на “Социалната чайна”, която има клонове във Варна, Велико Търново и Пловдив.

Новини и коментари

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

От медиите

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK