Транспорт

“Демократична България” залага на единна транспортна политика

Няма реални мерки, които да намаляват смъртността по пътищата. Инфраструктурата се изгражда по такъв начин, който създава предпоставки за ПТП, но в същото време и уврежда природата. Това каза Зорница Стратиева, която е говорител на работната групата на „Демократична България“ по тема „Транспорт“, по време на започналите днес консултации за съставяне на правителство.

Според експертите изграждането на инфраструктурата не се базира на търсенето и на пазарните механизми, а на това как да се усвоят едни средства. Такава е практиката, която наблюдаваме вече десетки години. 

Преговорният екип на „Демократична България“ подчерта, че залага на единна транспортна политика, която покрива всички видове транспорт в страната.

“Липсва единна законодателна рамка и транспортна схема за всички видове обществен транспорт. Следствие на което общественият транспорт вместо да се работи заедно и интегрирано, и да се допълва той се конкурира и затова пък се увеличава делът на индивидуалния транспорт”, допълва Зорница Стратиева.

Варужан Апелян пък отправи предложение за реформиране на регулаторите, както и реформиране на дружествата. “Тези дружества за нас не могат да продължат да работят по този начин. Без да дават необходимата ефективност и без да дават необходимия продукт на обществото”, заяви той.

Като заключение Апелян посочи връзката на София с всички околни страни. “Оказва се, че ако човек не разполага с личен автомобил, а не иска да използва автобус с влак вече не може да стигне до съседна столица. А имаше такива влакове навремето. Има какво да се дискутира и по тях”, посочи той. 

Виктор Чаушев от своя страна подчерта, че ще говори конкретно за средносрочните политики, които “Демократична България” предвижда. Те ще бъдат разделени в две сфери – в областта на законодателната власт и в областта на изпълнителната власт. За законодателната власт Чаушев каза, че партиите постигат единодушие. 

“Трябва ни нов закон за превоз на пътници с обществен транспорт. Има необходимост от създаване на един за всички видове обществен транспорт законодателна рамка”, каза представителят на “Демократична България”.  

“От наша страна имаме консенсус във връзка с това министерството на транспорта да бъде реорганизирано като министерство на мобилността, на интегрираната мобилност. И сме съгласни да бъде прехвърлена Агенция пътна инфраструктура към министерство на транспорта от гледна точка на управление на процеса”, заяви Чаушев.

„Демократична България“ излиза и с предложение за подпомагане на работещи служители на които да се помага с ваучери под формата на абонаментна карта за пътуване, която да включва градски, извънградски автобус или влак. “Това води до по-малко използване на лични автомобили, до намалени пътнотранспортни произшествия, намалено въздействие на околната среда, трафик и др.”, обясни Чаушев. 

Михал Сотиров пък започна дискусията с актуалната днес тема – тази за пътната безопасност. Той предложи нов стандарт за качествата на пътните обекти. Нов стандарт, който не само да засяга строителството, но засягащ и последващата поддръжка. 

“Много често изграждайки нов път или транспортно съоръжение се оказва, че поддръжката му през годините заради това, че сме избрали една или друга технология по време на строителството е значително по-скъпо отколкото би могла да бъде тя ако се вземаше предвид и целият експлоатационен живот на съоръженията”, заяви той като допълни, че е важно до тези стандарти да има и такива, които отразяват експлоатационният живот на съоръженията и поддръжката през цялото време през което очакваме да се използват те. 

Участници в консултациите от “Демократична България”

Зорница Стратиева

Зорница Стратиева е родена в Перник. Завършила е с отличие средното си образование в ПГТС “Арх. Йордан Миланов”, специалност “Строителство и архитектура”. През 2012 г. е завършила висшето си образование в Лесотехническия университет в гр. София с двойна специалност – магистър по специалност “Стопанисване на горите” и Училищна педагогика. През 2013 специализира в дъщерната организация на най-голямата организация за опазване на околната среда в Германия – DBU Naturerbe. От 2012 г. работи в една от най-активните природозащитни организации в България – Асоциация на парковете в България.

Михал Сотиров

От основаването на „Да, България!“ участва активно в дейността ѝ. От декември 2019 г. заема поста заместник кмет в администрацията на район “Лозенец” в София. До скоро работи в сферата на вноса и дистрибуцията в различни сектори. Има и бизнес в сферата на биоразградимите алтернативи на пластмасата.

Виктор Чаушев

Виктор Чаушев е основател и председател на управителния съвет на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. Експерт към Комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет. Автор е на редица разработки за оптимизиране на обществения транспорт в София.

Варужан Апелян

Инж. Варужан Апелян e роден в Пловдив през 1977 година. Завършил е техникума по електроника и електротехника в Пловдив, по-късно бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков” Има над 15-годишен опит в областта на транспорта в правителствени и в неправителствени и бизнес организации в България и чужбина. Интересите му са насочени в областта на устойчивата мобилност и правата на пътниците. Автор е на десетки публикации и участия в публични събития свързани с националната и еврпейска транспортна система. Участвал е в различни доброволчески проекти и инициативи, вкл. в проект за Гражданско наблюдение в полицията.


Новини и коментари

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

От медиите

Кристина Петкова: Поведението на служебното правителство е на хора, които са дошли, за да останат

Кристина Петкова: Поведението на служебното правителство е на хора, които са дошли, за да останат

Атанас Атанасов: Служебното правителство не противодейства на купуването  на гласове от ГЕРБ и ДПС

Атанас Атанасов: Служебното правителство не противодейства на купуването на гласове от ГЕРБ и ДПС

Атанас Атанасов: Оптимист съм, че реформаторските сили ще имат мнозинство в новия парламент

Атанас Атанасов: Оптимист съм, че реформаторските сили ще имат мнозинство в новия парламент

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK