Транспорт

“Демократична България” залага на единна транспортна политика

Няма реални мерки, които да намаляват смъртността по пътищата. Инфраструктурата се изгражда по такъв начин, който създава предпоставки за ПТП, но в същото време и уврежда природата. Това каза Зорница Стратиева, която е говорител на работната групата на „Демократична България“ по тема „Транспорт“, по време на започналите днес консултации за съставяне на правителство.

Според експертите изграждането на инфраструктурата не се базира на търсенето и на пазарните механизми, а на това как да се усвоят едни средства. Такава е практиката, която наблюдаваме вече десетки години. 

Преговорният екип на „Демократична България“ подчерта, че залага на единна транспортна политика, която покрива всички видове транспорт в страната.

“Липсва единна законодателна рамка и транспортна схема за всички видове обществен транспорт. Следствие на което общественият транспорт вместо да се работи заедно и интегрирано, и да се допълва той се конкурира и затова пък се увеличава делът на индивидуалния транспорт”, допълва Зорница Стратиева.

Варужан Апелян пък отправи предложение за реформиране на регулаторите, както и реформиране на дружествата. “Тези дружества за нас не могат да продължат да работят по този начин. Без да дават необходимата ефективност и без да дават необходимия продукт на обществото”, заяви той.

Като заключение Апелян посочи връзката на София с всички околни страни. “Оказва се, че ако човек не разполага с личен автомобил, а не иска да използва автобус с влак вече не може да стигне до съседна столица. А имаше такива влакове навремето. Има какво да се дискутира и по тях”, посочи той. 

Виктор Чаушев от своя страна подчерта, че ще говори конкретно за средносрочните политики, които “Демократична България” предвижда. Те ще бъдат разделени в две сфери – в областта на законодателната власт и в областта на изпълнителната власт. За законодателната власт Чаушев каза, че партиите постигат единодушие. 

“Трябва ни нов закон за превоз на пътници с обществен транспорт. Има необходимост от създаване на един за всички видове обществен транспорт законодателна рамка”, каза представителят на “Демократична България”.  

“От наша страна имаме консенсус във връзка с това министерството на транспорта да бъде реорганизирано като министерство на мобилността, на интегрираната мобилност. И сме съгласни да бъде прехвърлена Агенция пътна инфраструктура към министерство на транспорта от гледна точка на управление на процеса”, заяви Чаушев.

„Демократична България“ излиза и с предложение за подпомагане на работещи служители на които да се помага с ваучери под формата на абонаментна карта за пътуване, която да включва градски, извънградски автобус или влак. “Това води до по-малко използване на лични автомобили, до намалени пътнотранспортни произшествия, намалено въздействие на околната среда, трафик и др.”, обясни Чаушев. 

Михал Сотиров пък започна дискусията с актуалната днес тема – тази за пътната безопасност. Той предложи нов стандарт за качествата на пътните обекти. Нов стандарт, който не само да засяга строителството, но засягащ и последващата поддръжка. 

“Много често изграждайки нов път или транспортно съоръжение се оказва, че поддръжката му през годините заради това, че сме избрали една или друга технология по време на строителството е значително по-скъпо отколкото би могла да бъде тя ако се вземаше предвид и целият експлоатационен живот на съоръженията”, заяви той като допълни, че е важно до тези стандарти да има и такива, които отразяват експлоатационният живот на съоръженията и поддръжката през цялото време през което очакваме да се използват те. 

Участници в консултациите от “Демократична България”

Зорница Стратиева

Зорница Стратиева е родена в Перник. Завършила е с отличие средното си образование в ПГТС “Арх. Йордан Миланов”, специалност “Строителство и архитектура”. През 2012 г. е завършила висшето си образование в Лесотехническия университет в гр. София с двойна специалност – магистър по специалност “Стопанисване на горите” и Училищна педагогика. През 2013 специализира в дъщерната организация на най-голямата организация за опазване на околната среда в Германия – DBU Naturerbe. От 2012 г. работи в една от най-активните природозащитни организации в България – Асоциация на парковете в България.

Михал Сотиров

От основаването на „Да, България!“ участва активно в дейността ѝ. От декември 2019 г. заема поста заместник кмет в администрацията на район “Лозенец” в София. До скоро работи в сферата на вноса и дистрибуцията в различни сектори. Има и бизнес в сферата на биоразградимите алтернативи на пластмасата.

Виктор Чаушев

Виктор Чаушев е основател и председател на управителния съвет на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. Експерт към Комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет. Автор е на редица разработки за оптимизиране на обществения транспорт в София.

Варужан Апелян

Инж. Варужан Апелян e роден в Пловдив през 1977 година. Завършил е техникума по електроника и електротехника в Пловдив, по-късно бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков” Има над 15-годишен опит в областта на транспорта в правителствени и в неправителствени и бизнес организации в България и чужбина. Интересите му са насочени в областта на устойчивата мобилност и правата на пътниците. Автор е на десетки публикации и участия в публични събития свързани с националната и еврпейска транспортна система. Участвал е в различни доброволчески проекти и инициативи, вкл. в проект за Гражданско наблюдение в полицията.


Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK