Труд и социални грижи

Детските градини да станат национален приоритет, настоява “Демократична България”

“Демократична България” настоява да се дефинира понятието благосъстояние , като се постави концепцията за благосъстояние, включително благосъстояние на детето, в основата на нормативната база. За това призова Стоян Михайлов, член на експертната група на “Демократична България” в сектор “Труд и социални грижи” в преговорите за съставяне на управленска програма на бъдещото коалиционно правителство.
По думите му, липсата на дефиниция за детската бедност пречи да се подпомагат децата, да се инвестира в политики, които да повишават тяхното благосъстояние, качество на живот и включване.

“Демократична България” иска детските градини да станат национален приоритет, за да могат родителите да съвместяват успешно личен и професионален живот, каза друг член на експертната група на ДБ Кристина Петкова. Тя обаче предупреди, че очакването детските градини и ясли да са безплатни е романтично, но още по-важно е да има ясли и градини за всички деца.

Петкова настоя още за дългосрочни програми за финансово и институционално стимулиране на майките да се върнат на работа – чрез ваучери, битови улеснения, детски заведения с високо качество на услугата и пр. Както и за транспониране в нашето законодателство на Директивата за баланса между професионален и личен живот и Директивата за прозрачността на трудовите отношения. Тези директиви насърчават бащинството и допускат промяна в режима на работа.

ДБ е за отделяне на грижата за възрастните хора като самостоятелен осигурителен риск и за изграждане на работеща система за подкрепа на възрастните. А професиите в социалната сфера да бъдат регулирани – социален работник, клиничен социален работник, психолог, психотерапевт и логопед, защото България е една от малкото страни в ЕС, която не е направила това.

Елисавета Белобрадова и Владислав Панев посочиха, че липсва подкрепа на държавата за работещите в социалната сфера, вкл. че липсват изисквания за квалификацията на социалните работници и стандарти за качество на работата им. Според тях възнагражденията в сферата трябва да са обвързани с резултати.

За “Демократична България” е притеснително, че разликата между минималната пенсия и средната е станала прекалено малка, и че дългосрочно хората трябва да бъдат насърчавани да се осигуряват върху реални доходи.

Елисавета Белобрадова призова системата на ТЕЛК да бъде премахната и да се премине към международната система за оценка на възможностите на хората, позната още като ICF. В момента тази система съществува, само за да се получават пенсии, а няма за цел хората да се включат в социалния живот, каза Белобрадова. В същото време в социалната сфера има огромната администрация, но липсват достатъчно хора на терен. Белобрадова поиска държавата да стимулира работодателите те да водят курсовете за преквалификация, което да става с финансови стимули от държавата. Най- ефективно ще е тези хора да бъдат преквалифицирани от тези, които после ще ги наемат и това да става на регионално ниво, смята Белобрадова.

ДБ предлага и създаването на пътна карта , която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. Така дейностите в подкрепа на всеки един член на уязвима група ще бъдат ефективно фокусирани.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова е съосновател на родителската дигитална платформа „Майко Мила”, социален предприемач и председател на фондация „Майко Мила“, която стои зад каузата „Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. Майка на три деца. Завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“. Носител на редица отличия, сред които – първа награда в най-големия конкурс за социални предприемачи „Промяната“ на  Reach for Change Foundation за 2018 г. Жена на годината в категория „Интернет“ за 2018 г. Част от лидерската програма на Marshal Memorial Fellowship за 2020 г. Фондация „Майко Мила“ е и съносител на първа награда в категория „Маркетинг с кауза“ на Българския форум на бизнес лидерите за 2020 г.

Стоян Михайлов

Стоян Михайлов е експерт в областта на пазарните и социални проучвания с над двадесет години опит като изследовател и ръководител в известни български и международни компании за маркетингови и социални изследвания. Между 2005 г. и 2011 г. е управляващ директор на Синовейт България. Социолог по образование, член на Българската социологическа асоциация. Лектор в СУ „Св. Климент Охридски” , катедра „Социология“. Понастоящем управлява собствена консултантска фирма.

Кристина Петкова

Кристина Петкова е юрист в адвокатско съдружие. Фокусът на работата ѝ е в гражданското право и в частност – семейното право. От 2015 г. е сертифициран медиатор. Интересите ѝ са свързани с правозащитни въпроси, както и с прилагането на различни европейски регулации в България.

Владислав Панев

Владислав Панев е собственик на финансова компания от 15 години, съпредседател на Зелено движение, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. За една година в опозиция успява да прокара решения за намаление на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за либерализиране на режима за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт, за разсрочено плащане на годишната карта за транспорта.

Новини и коментари

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

От медиите

Кристина Петкова: Поведението на служебното правителство е на хора, които са дошли, за да останат

Кристина Петкова: Поведението на служебното правителство е на хора, които са дошли, за да останат

Атанас Атанасов: Служебното правителство не противодейства на купуването  на гласове от ГЕРБ и ДПС

Атанас Атанасов: Служебното правителство не противодейства на купуването на гласове от ГЕРБ и ДПС

Атанас Атанасов: Оптимист съм, че реформаторските сили ще имат мнозинство в новия парламент

Атанас Атанасов: Оптимист съм, че реформаторските сили ще имат мнозинство в новия парламент

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK