Труд и социални грижи

Детските градини да станат национален приоритет, настоява “Демократична България”

“Демократична България” настоява да се дефинира понятието благосъстояние , като се постави концепцията за благосъстояние, включително благосъстояние на детето, в основата на нормативната база. За това призова Стоян Михайлов, член на експертната група на “Демократична България” в сектор “Труд и социални грижи” в преговорите за съставяне на управленска програма на бъдещото коалиционно правителство.
По думите му, липсата на дефиниция за детската бедност пречи да се подпомагат децата, да се инвестира в политики, които да повишават тяхното благосъстояние, качество на живот и включване.

“Демократична България” иска детските градини да станат национален приоритет, за да могат родителите да съвместяват успешно личен и професионален живот, каза друг член на експертната група на ДБ Кристина Петкова. Тя обаче предупреди, че очакването детските градини и ясли да са безплатни е романтично, но още по-важно е да има ясли и градини за всички деца.

Петкова настоя още за дългосрочни програми за финансово и институционално стимулиране на майките да се върнат на работа – чрез ваучери, битови улеснения, детски заведения с високо качество на услугата и пр. Както и за транспониране в нашето законодателство на Директивата за баланса между професионален и личен живот и Директивата за прозрачността на трудовите отношения. Тези директиви насърчават бащинството и допускат промяна в режима на работа.

ДБ е за отделяне на грижата за възрастните хора като самостоятелен осигурителен риск и за изграждане на работеща система за подкрепа на възрастните. А професиите в социалната сфера да бъдат регулирани – социален работник, клиничен социален работник, психолог, психотерапевт и логопед, защото България е една от малкото страни в ЕС, която не е направила това.

Елисавета Белобрадова и Владислав Панев посочиха, че липсва подкрепа на държавата за работещите в социалната сфера, вкл. че липсват изисквания за квалификацията на социалните работници и стандарти за качество на работата им. Според тях възнагражденията в сферата трябва да са обвързани с резултати.

За “Демократична България” е притеснително, че разликата между минималната пенсия и средната е станала прекалено малка, и че дългосрочно хората трябва да бъдат насърчавани да се осигуряват върху реални доходи.

Елисавета Белобрадова призова системата на ТЕЛК да бъде премахната и да се премине към международната система за оценка на възможностите на хората, позната още като ICF. В момента тази система съществува, само за да се получават пенсии, а няма за цел хората да се включат в социалния живот, каза Белобрадова. В същото време в социалната сфера има огромната администрация, но липсват достатъчно хора на терен. Белобрадова поиска държавата да стимулира работодателите те да водят курсовете за преквалификация, което да става с финансови стимули от държавата. Най- ефективно ще е тези хора да бъдат преквалифицирани от тези, които после ще ги наемат и това да става на регионално ниво, смята Белобрадова.

ДБ предлага и създаването на пътна карта , която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. Така дейностите в подкрепа на всеки един член на уязвима група ще бъдат ефективно фокусирани.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова е съосновател на родителската дигитална платформа „Майко Мила”, социален предприемач и председател на фондация „Майко Мила“, която стои зад каузата „Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. Майка на три деца. Завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“. Носител на редица отличия, сред които – първа награда в най-големия конкурс за социални предприемачи „Промяната“ на  Reach for Change Foundation за 2018 г. Жена на годината в категория „Интернет“ за 2018 г. Част от лидерската програма на Marshal Memorial Fellowship за 2020 г. Фондация „Майко Мила“ е и съносител на първа награда в категория „Маркетинг с кауза“ на Българския форум на бизнес лидерите за 2020 г.

Стоян Михайлов

Стоян Михайлов е експерт в областта на пазарните и социални проучвания с над двадесет години опит като изследовател и ръководител в известни български и международни компании за маркетингови и социални изследвания. Между 2005 г. и 2011 г. е управляващ директор на Синовейт България. Социолог по образование, член на Българската социологическа асоциация. Лектор в СУ „Св. Климент Охридски” , катедра „Социология“. Понастоящем управлява собствена консултантска фирма.

Кристина Петкова

Кристина Петкова е юрист в адвокатско съдружие. Фокусът на работата ѝ е в гражданското право и в частност – семейното право. От 2015 г. е сертифициран медиатор. Интересите ѝ са свързани с правозащитни въпроси, както и с прилагането на различни европейски регулации в България.

Владислав Панев

Владислав Панев е собственик на финансова компания от 15 години, съпредседател на Зелено движение, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. За една година в опозиция успява да прокара решения за намаление на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за либерализиране на режима за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт, за разсрочено плащане на годишната карта за транспорта.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK