Туризъм

“Демократична България” с предложение да се въвлече местната общност в регионалния туризъм

Нашето предложение е, колкото се може повече да се въвлича местната общност в регионалния туризъм. И с помощта на експерти има потенциал всеки един от региона да се включи било то с храни, атракционни услуги, предлагане на места за хранене и настаняване. Това е едно от предложенията на Гергана Кабаиванова от “Демократична България”, което представи по време на срещата за консултации в сектор “Туризъм”.

Кабаиванова излезе и с предложение за промяна в закона за занаятите. “Демократична България” предлага да бъдат допълнени специалности от хранителната и творческата индустрия, които имат туристически потенциал.

“Така например в сферата на храните имаме само две специалности, които са занаятчийски – шекерджийство и бозаджийство. И в сферата на изкуствата има много занаяти, които до момента не съществуват. Физически лица трудно биха могли да се регистрират и да упражняват професията си на творец след като ги няма в закона за туризма”, допълни Кабаиванова. 

Екипът на “Демократична България” подчерта още, че програмата им е насочена именно в развитието на устойчивия туризъм и разнообразните му форми. 

“Запазване на нивата на ДДС 9% до окончателния край на COVID кризата е необходимо, както и регламентиране на националния съвет, така че да се осъвремени подходът ни”, допълни от своя страна Борислав Сандов.

“Ние можем да изградим туризма да не е само 13% от БВП. Той може да нарасне много повече ако има правилното планиране. Искаме да избягваме грешки от изминали години като презастрояване и фокусирането  върху един курорт за сметка на всички останали”, заяви Сандов. 

Според него ако туризмът има добавена стойност за местното селскоскопанство, за местните занаятчии ще има развитие в сектора. 

“И нека не забравяме, че ние трябва да правим така, че туристите в България, особено чуждестранните да искат отново да се връщат тук. Нашата цел е да създаваме преживяване у хората и желание да се върнат в страната”, довърши Сандов.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Борислав Сандов

Борислав Сандов е изявен природозащитник на национално и международно ниво. Работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Завършил е Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ в специалност География и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. 

Гергана Кабаиванова

Инж. Гергана Кабаиванова е инициатор на първите фермерски пазари в големите градове на страната. Тя е управител на Фондация „Локалфууд.бг“, известна с проекта си „Пендара“, стремящ се да подобри бизнес средата за предлагане на местни храни, както и да развие гастрономическия селски туризъм у нас. Участва в авторския екип на „Правилник за ползване на фермерски пазари“ и „Правилник за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели“, които предстои да бъдат утвърдени от Националния съвет по храните. Член е на експертна група в Министерство на земеделието, храните и горите, насочена към политиките за най-малките фермери и производители на храни.

Виолета Донева

Д-р Виолета Донева е доктор по икономика и управление от УНСС. Преподавател в НБУ по “Управление на операциите в туризма”, “Управление на допълнителните услуги в туризма” на бакалаври и “Индустрия на гостоприемството” на магистри. Експерт към Управленската алтернатива на “Демократична България” в сектор туризъм.

Михаил Михов

Михаил Михов е на 40 г., завършил английската гимназия в Русе и Международен туризъм в УНСС, София. Последните 20 години работи като планински водач, екскурзовод и експерт по туризъм към редица НПО, сред които Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация “Планини и хора”, сдружение на планинските водачи в България, и Германското дружество за международно сътрудничество. От 2013 г. Михаил е двигател на природозащитните протести и кампании в гр, Русе, които се подкрепят от коалицията “За да остане Природа в България”, както и член на ПП “Зелено движение”. Организатор и участник в множество проекти за развитие на туризма по Дунав, съавтор в пътеводители за селски туризъм, както и на пътеводител за Дунавския регион. Понастоящем Михаил е водач по Дунав, член на управителните съвети на сдружение Вело-Русе, туристическо дружество Приста Русе и на организацията за управление на Дунавския туристически регион.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK