Вътрешна сигурност

Дълбока реформа на МВР, за да работи в обществен интерес, предлага “Демократична България”

“Корупцията се превърна в заплаха на устоите на демократичната държава у нас, защото се покровителства от самата държава. Натрупваните финансови средства от корупция се насочват основно за купуване на политическо влияние и то в задкулисни среди, които чрез подставени лица упражняват властта.” С тези думи започна изказването си Атанас Атанасов, водач на групата на “Демократична България” по темата “Вътрешна сигурност” в консултациите за съставяне на управленска програма.

На възлови позиции в институциите за сигурност са инсталирани зависими и послушни лица, които изпълняват исканията на задкулисието. Това налага сериозни  функционални и персонални промени, защото най-важната задача на правоохранителната система трябва да е борбата с корупцията чрез системни мерки  през всички власти, заяви Атанасов и очерта някои от най-належащите мерки, които предлага “Демократична България”. 

  1. Пълна прозрачност на обществените поръчки чрез ограничаване ролята на субективния фактор при тяхното провеждане чрез дигитализация на процеса. Парламентарният контрол трябва да увеличи своята дълбочина върху дейността на органите за противодействие на престъпленията и корупцията. 
  2. Система за реална отчетност на съдебната власт чрез промени в Закона за съдебната власт. Засилване ролята на инспектората на ВСС за проверка, оценка на дейността и атестация на магистратите. Въвеждане на критерий, по който да може да се атакуват отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства – особено за тежки престъпления. 
  3. Промени в закона за специалните разузнавателни средства с оглед гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, тайната на кореспонденцията и други съобщения. Трябва да се ограничи кръгът на органите (абсурд е такъв да е КПКОНПИ), които имат право да заявяват използването на спецразузнавателни средства. Трябва да има ефективен парламентарен контрол над Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. 
  4. Пожарната и гражданската защита трябва да бъдат изведени в отделна агенция извън МВР. Нужна е повече униформена полиция на улицата. 
  5. Разследващите полицаи трябва да имат водеща функция в разследването на престъпления. 
  6. Реподбор и кадрово осигуряване в МВР. Връзкарското оплитане в министерството е довело до пълна деградация и води до нисък стимул за работа на нисшия и среден състав, които почти нямат шанс за растеж в кариерата. 7000 служители в МВР са пенсионери и на практика спират израстването в йерархията на млади специалисти и хора от средния ешелон със стаж. Това е и несправдливо и неефективно – те получават и пенсия, и заплата. 

Трябва да се промени административният статут на МВР, за да не е държава в държавата, каза Калоян Янков, член на експертната група на ДБ. И предложи да има функционален закон за опазване на обществения ред, а не устройствен закон за МВР. Както и полицейската дейност да се изведе нормативно като основна и да се установи структурна независимост на дирекциите с полицейски правомощия от политическото ръководство на министерството. 

“Разкриването на престъпления в 95% от случаите се извършва от служители на МВР. Качественото подобряване на тяхната работа трябва да бъде във фокуса на всички промени, трябва да им се предоставят повече правомощия, по-голяма автономност и независимост в разследванията от висшестоящите органи и в известна степен от прокуратурата”, каза още Калоян Янков. 

Юристът от “Да България” предложи още службите да се попълват с хора, завършили гражданско образование, които после да преминават специализирано обучение. Аргументът му е, че гражданското образование възпитава фундаментални граждански и демократични ценности – за човешките права, разделението на властите и как функционира демокрацията. Затова  полицейската академия и другите обучителни центрове следва да се превърнат в центрове за практическо и продължаващо обучение.

Участници в консултациите от “Демократична България”

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е водач в 23 МИР-София – председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, женен, с 4 деца, избиран три пъти за народен представител в 40-то, 43-то и 45-ото Народно събрание.

Калоян Янков

Калоян Янков е юрист, завършил е СУ Св. „Климент Охридски“. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. В 45-ото Народно събрание е член на временната комисия за проверка на мандата на Бойко Борисов. Председател на комисията “Росенец” в 46-ото НС. Преди да стане народен представител Калоян е общински съветник от Демократична България във Велико Търново.

Никола Йорданов

Офицер от резерва, над 7 години опит като служител на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, включително заместник директор отдел на Мисията в Босна и Херцеговина. Консултант организационно развитие и политически кампании. Дългогодишен член на НС на Зелено движение.

Новини и коментари

<strong>ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат</strong>

ДБ е готова да свика извънредна икономическа комисия заради застраховането, ако ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и БВ решат да се върнат

<strong>Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.</strong>

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

<strong>Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България</strong>

Христо Иванов: Целта ни е първият мандат, за да наложим своя дневен ред и визия за управление на България

От медиите

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Ивайло Мирчев: Пет партии в парламента работят срещу интереса на България да влезе в еврозоната.

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK