Здравеопазване

“Демократична България” предложи спешно въвеждане на електронно пациентско досие и стандарти за добра медицинска практика

Спешни, средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на качествено здравеопазване у нас предложи преговорният екип на “Демократична България” по време на консултациите за съставяне на управленска програма в сектор “Здравеопазване”. Ръководителят на експертната група на “Демократична България” д-р Александър Симидчиев определи краткосрочните мерки с хоризонт 100 дни, средносрочните – в рамките на 4-годишния управленски мандат, а дългосрочните – като многогодишна национална визия. 

Основните усилия на “Демократична България” са насочени както към здравето на всеки индивид, така и към общественото здравеопазване като елемент от националната сигурност, каза д-р Симидчиев. Спирането на неефективното изразходване и злоупотребите с парите за здраве е основната ни задача, нужни са стимули към правилните дейности и санкции за неефективно използване, каза още ръководителят на експертния преговорен екип на “Демократична България”. 

Сред големите проблеми на здравния сектор Симидчиев открои липсата на ефективен контрол над медицинската дейност. И от името на “Демократична България” предложи създаването на Държавна агенция “Медицински контрол”, която да има регионални структури. Друг проблем на здравеопазването у нас е високата средна възраст на работещите в системата. Трети – липсата на електронни регистри и електронни пациентски досиета. 

Три основни средносрочни политики в здравеопазването очерта д-р Симидчиев:

1.Промяна фокуса с цел намаляване нуждата от болнично лечение.

2. Кадрово обезпечаване на системата.

3. Реформи за оптимизиране разходите в системата – връщане на публичния характер на НЗОК, ефективна реформа на лекарствената политика, преминаване към диагностично-свързани групи, предшествано от преостойностяване на пътеките.

Според преговорния екип на “Демократична България”, още в първите месеци на новия кабинет трябва да започне работа по:

1. Въвеждането на пациентско досие и електронна система на здравеопазване. 

2. Коригирането на диспропорциите в остойностяването на клиничните пътеки.

3. Въвеждането на протоколи за добра медицинска практика, като в изработването им участват и чужди експерти. 

4. Създаването на Държавна агенция за медицински надзор с регионални структури. 

5. Създаването на механизъм, с който част от акцизите на тютюневите и спиртните  напитки да отива за профилактика на заболявания. 

Според друг член на преговорния екип, педиатъра Таня Андреева, у нас има недостиг на 30 000 медицински сестри, а средната възраст на работещите е 58 г. Решаването на проблема изисква увеличаване на заплатите, подобряване на кариерното развитие и ограничаване на регионалните дисбаланси чрез промяна цените на клиничните пътеки. 

Д-р Андреева предложи обще младите лекари да бъдат включени като изпълнители на клиничните пътеки – така болниците в малките населени места ще имат интерес да назначават млади лекари, които пък ще бъдат адекватно заплатени и могат по-бързо да станат старши-специализанти. 

Трябва да осигурим спешни кабинети в отдалечените места, в общинските болници липсват все повече и повече специалисти, алармира Катя Панева, също член на експертния екип на ДБ. Друг изключително тежък проблем според нея е, че  пациентите в България доплащат 45-50 на сто от цената на лекарствата, докато в ЕС – 5-10%. Много пациенти не могат да си позволят лекарства, а това компрометира лечението. 

Участници в консултациите от “Демократична България”

Д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицински университет в Пловдив. 

Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Кандидат от гражданската квота на „ДА България“.

Д-р Таня Андреева

Д-р Таня Андреева е лекар, специалист по педиатрия и детска ревматология. Работи като консултант към детското отделение на УСБАЛ по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” и като педиатър към групова практика. Тя е лекар-доброволец към център, подпомагащ деца и семейства от малцинствени групи. В хода на кариерното си израстване е работила в две университетски болници, частна болница и групова амбулаторна практика, което ѝ позволява да вникне детайлно в проблемите на здравеопазването, свързани както с превенция и профилактика, така и с лечението на заболявания в детска възраст.

Катя Панева

Катя Панева е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Димитър Димитров

Димитър Иванов Димитров е роден в град Монтана. Завършил е специалност “Магистър-фармацевт” през 1987 г. Дългогодишния му опит е в търговията на едро и дребно с лекарствени продукти. В определени периоди е бил член на комисията по прозрачност към Министерството на здравоеопазването и на комисията по позитивния лекарствен списък към МЗ.

Новини и коментари

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: справяне с последиците от войната и корупцията

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

Привикват кандидати на “Демократична България” в полицията по сигнал на ГЕРБ, защото обучават хората с машини за гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

„Демократична България“ постигна съдебен пробив срещу схемите на ДПС за заобикаляне на машинното гласуване

От медиите

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Атанас Славов: Изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Александър Симидчиев: Безумно е да се карат лекарите с хората, на които се опитват да помогнат

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Христо Иванов: Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK