Бонка Василева: На първо място е излъчването на редовно правителство

29 март 2023, сряда Viber

“Изборите на 2 април са петите поредни за последните 2 години. Ние ще работим за устойчиво правителство в 49-ия парламент и за възстановяване на парламентарната република”. Това заяви в интервю кандидатът за народен представители на Демократична България в коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”  Бонка Василева.

Кои са основните теми, които според вас стоят пред 49-тото НС – с правителство или без правителство?

На първо място е излъчването на редовно правителство, което да преустанови своеволните и неадекватни действия на служебните кабинети. Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България” има намерение да потърси конституционно мнозинство не само относно реформата в съдебната система, а и за прекратяване на съществуването на служебни правителства или съществуването им в рамките на организирането и провеждането на предсрочни избори единствено. Трябва ясно да се потвърди решението на НС относно Украйна и да се намери бързо решение за модернизацията и превъоръжаването на Българската армия и повишаване на отбранителната способност на страната. Разбира се да се довърши приемането на необходимите закони и измененията в други, които са нужни за приемането на България в Шенген и Еврозоната.

Какво трябва да свърши парламентът, в какъв порядък и с какви приоритети?

Изборите на 2 април са петите поредни за последните 2 години. Ние ще работим за устойчиво правителство в 49-ия парламент и за възстановяване на парламентарната република. На първо място след изборите трябва да се приеме най -важният за държавата закон, а именно Закона за държавния бюджет. В предходния парламент се разминахме в концепцията в разходната част на удължителния закон на бюджета, колегите от “Продължаваме промяната” настояваха за широка социална програма, докато “Демократична България” държахме на принципа на консервативните бюджетни мерки. Сега сме на едни позиции.

Какъв бюджет ще гласува обединението в новия парламент?

Този въпрос вече е регламентиран в коалиционното споразумение на ПП-ДБ. В него е записано, че дефицитът не бива да надскача 3%, което е ясна дясна мярка. И гаранция за влизането в Еврозоната. Мерките, които предстои да се вземат, са десни, но без ясна социална програма в тези условия на инфлация не може да се получи. Но трябва дебело да подчертаем, че “подаръци” – субсидиране за бизнеси, включително и най-печелившите, са политика, която не трябва да се позволява при формиране на бюджета. Спекула и инфлация са теми с отрицателен оттенък у нас и показател за недобре работеща конкурентна среда и регулатори.

Шенген и Еврозоната ли са основните приоритети на обединението?

Присъединяването на България към Шенген и Еврозоната до края на 2023 г. е един от ясно разписаните приоритети в програмата на обединението “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Еврозоната е клубът на богатите и влизането в него носи съществени ползи. Влизайки в еврозоната най-малкото – българските фирми няма да плащат 1 млрд. лева за превалутиране. Тези средства ще остават в бизнеса – могат да отидат за техника и машини, нови пазари, заплати. Всяко едно забавяне носи пропуснати изгоди – в случай че бяхме влезли в Еврозоната, кредитният рейтинг щеше да се увеличи, а това значи по-ниски лихви, като разноските за семействата, за бизнеса и страната също ще спаднат. Това би ни икономисало към 300-400 млн. лв. на година. Другият основен приоритет е членството ни в Шенген.С членството ни в Шенген ще бъдат значително улеснени българският износ и внос към европейските държави, тъй като в момента превозвачите чакат по няколко дни по границите, което генерира големи загуби.

Инфлацията?

Борбата с инфлацията е третото най – важно предизвикателство. Инфлацията удари Източна Европа заради войната в Украйна, с оглед по-голямата зависимост от руски горива. Голямата тема, която вълнува хората в момента, са високите цени. От служебният кабинет казаха, че щели да се борят с тях с някакви наредби. Високите цени обаче идват от липса на конкуренция. В България няма конкуренция в основни сектори. Картелите и монополите хранят сивия сектор, те хранят политиците, които им създават условията за монопол и картел. Малкият и средният бизнес храни народа. И когато има условия за конкуренция и върховенство на закона, няма картели, няма монополи, няма високи цени. А когато има монопол, има ниско качество и високи цени. “Внасяме 70% от нашето месо, 50% от нашите домати, 45% от нашите яйца. Разбира се, че цените ще бъдат високи, докато не вкараме българското земеделие като истински приоритет на правителството – български храни, с българско качество, на български цени, a КЗК и останалите регулатори трябва да работят, за да махнем спекулантите от пазара.

Как трябва да се инвестират средствата по Плана за възстановяване?

Средства от европейското финансиране в новия програмен период трябва да бъдат инвестирани в проблемите на градовете – чиста вода и въздух, по-добри пътища и градски транспорт, паркиране, детски градини, осветление, камери, така че да няма престъпност. Феодализирането на българските общини е едно и също навсякъде- от най- малката община, та чак до София. Две години след като ГЕРБ паднаха от национална власт, те продължават да бележат силен резултат на избори заради факта, че контролират местната власт. Хората са зависими и се страхуват. ГЕРБ много умело използват държавен и общински ресурс, за да държат фирми в зависимост. Човек като погледне в общините какви разходи се правят за услуги, колко са завишени цените за пътно и ремонтно строителство и с какво качество се извършват, е ясно – проблемът е еднакъв за всички общини и решението е сходно. Нормалните хора трябва да се обединяват, защото другите са монолитни в стремежа си за облагодетелстване с нашите общи средства.

Последното редовно правителство работи усилено за намаляване на регионалните неравенства в страната. Сключихме споразумение с Румъния за проектиране на пет моста над река Дунав, стартирахме проекта за тунел под Шипка и заложихме ключови реформи в железопътния транспорт през Плана за възстановяване и устойчивост. За първи път предложихме начин за прозрачно и справедливо разпределяне на средствата за проекти в полза на всички общини. Вярваме, че промяната трябва да обхване цялата страна – големите градове, малките населени места, общинските центрове и селските райони. Само така ще можем да спрем обезлюдяването на цели региони. За целта е необходима не само свързаност и инфраструктура, но и предоставяне на по-добро образование, здравни и социални грижи. Концентрацията на хора и бизнес в големите градове и София не води до този момент до добър резултат за благосъстоянието на гражданите на България. Неравенството е видно, включително и в София, между отделните райони. Няма да има промяна, ако не създадем достатъчно добри условия за регистриране на фирмите в населените места , където работят, ако не стимулираме и започнем децентрализация, ако повече от данъците на хората не остават в мястото където живеят. Целта е да повишим стандарта на живот, да намалим регионалните неравенства и да преодолеем изоставането от Европа. Целта ни е да имаме проспериращи и удобни за живеене градове, целта ни е София наистина да стане привлекателният, красивият и жизнерадостен град, в който да отглеждаме децата си.

На 2 април ГЕРБ ще загубят драматично София и всички провали станали символ на тяхното управление “ремонт на ремонта” ще отекнат във всяко крайче на България. Борисов даде старт на своята политическа кариера от София с ремонта на една прословута дупка на бул.България дванадесет часа след като бе провъзгласен за победител в балотажа за кмет и ще я приключи с ремонта на ремонта на …”жълтите павета”.

Моите каузи остават непроменени: София управлявана по нов начин, опазване на културното ни наследство, темата за минералната вода и борба с корупцията по всички етажи.

От медиите

Бойко Димитров: Още през 2020 г. предложихме План за пътна безопасност в София, но нямаше отговор от ГЕРБ

Бойко Димитров: Още през 2020 г. предложихме План за пътна безопасност в София, но нямаше отговор от ГЕРБ

Симеон Ставрев: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Симеон Ставрев: Целият полицейски ресурс в София е зает с опазването на незаконно шествие, вместо да се ангажира с войната по пътищата

Стела Николова: Битката за Варна ще бъде епична. Следващият кмет ще трябва да оправя цялата каша, забърквана от ГЕРБ 12 години

Стела Николова: Битката за Варна ще бъде епична. Следващият кмет ще трябва да оправя цялата каша, забърквана от ГЕРБ 12 години

Христо Иванов: Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление

Христо Иванов: Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление

Атанас Атанасов: ПП-ДБ ще бъдем първа политическа сила с убедителна разлика и ще предложим наше правителство

Атанас Атанасов: ПП-ДБ ще бъдем първа политическа сила с убедителна разлика и ще предложим наше правителство

Стоян Михалев: Президентът се е превърнал в активен агент на руско влияние

Стоян Михалев: Президентът се е превърнал в активен агент на руско влияние

Всички видеа

Новини и коментари

Христо Иванов: Задължително е да има правителство с втория мандат

Христо Иванов: Задължително е да има правителство с втория мандат

Надежда Йорданова: Приемането на механизъм за контрол и разследване на главния прокурор е новината, от която зависи бъдещето на България

Надежда Йорданова: Приемането на механизъм за контрол и разследване на главния прокурор е новината, от която зависи бъдещето на България

Атанас Славов: Промените в НПК са важна стъпка към сериозна реформа на прокуратурата

Атанас Славов: Промените в НПК са важна стъпка към сериозна реформа на прокуратурата

Всички новини
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK