Ген. Атанасов, ДБ: Коалиция с ГЕРБ и ДПС е абсурдна идея

30 септември 2022, петък Viber

Идеята да участваме в коалиционно управление с ГЕРБ и ДПС е абсурдна, заяви в студиото на Дарик  лидерът на ДСБ и  съпредседател на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов.

„Създадохме „Демократична България” с цел да демонтираме корумпираната държава на Борисов и сега той да търси корупционна амнистия чрез нас – това няма да стане. Смятаме, че трябва да има устойчиво правителство, но няма да го направим с тези, които трябва да бъдат разследвани за корупционни престъпления. Ако евентуално получим покана за разговори с тях след изборите, не бих казал, че ще откажем да отидем на среща, но ще сложим на масата нашите разбирания за коалиционно управление. Не вярвам обаче ГЕРБ да се съгласят Борисов да бъде разследван за „Турски поток”. Това е опит той да се изпере. Това е кукичка без стръв и трябва да сме много наивни, за да се хванем на нея. ГЕРБ се опитват по този начин да се държат държавнически, но Борисов няма желание да съставя правителство в тези времена.

Според ген. Атанасов „Демократична България” и „Продължаваме промяната” могат да получат достатъчно депутатски мандати за съставяне на правителство. Той посочи „Възраждане” като недопустим партньор, а на БСП ще бъдат поставени условия.

„Демократична България” е сигурен участник в следващия парламент, въпросът е каква подкрепа ще получим. Надяваме се да имаме повече депутати и да бъдем сериозен фактор в следващия парламент. В някакъв смисъл сме скачени съдове с „Продължаваме промяната”, тъй като двете формации получават подкрепа от хора, които са недоволни от начина, по който беше упражнявана властта от ГЕРБ. Съюз с „Продължаваме промяната” би могъл да състави мнозинство. Ако не ни стигнат гласове, ще преценим с кого можем да преговаряме. За нас е неприемлива позицията на БСП за войната в Украйна. Те трябва да преосмислят позициите си, ако потърсим подкрепа от тях. Ние сме против преговори с Русия и техни фирми за доставка на енергоносители. „Възраждане” е руско прокси. Огромните пари, които изхарчиха в тази кампания, трябва да дават сигнал на хората, че те защитават чужди интереси. Над 70 % от българските граждани настояват политическите сили да намерят основа за създаване на правителство и трябва да се съобразим с тези очаквания, но не можем да се откажем от базовите ни приоритети като борбата с корупцията”.

Лидерът на ДСБ посочи грешките на правителството на Кирил Петков. Той обаче даде висока оценка на министрите на „Демократична България”.  

„Много хора не харесват управлението на кабинета „Петков” и имат основания. В правителството имаше неувереност, базирана на липса на компетентност. Младите и образовани хора, които са живели на Запад, не познават българската действителност и допуснаха грешки. Не бяха предприети сериозни кадрови промени на възлови места и на тях бяха оставени хората на ГЕРБ, които саботираха управлението на страната. Управлението не беше безгрешно и трябва да се поучим от грешките. Нашите министри на правосъдието и на електронното управление бяха изключително ефективни. Не разбрах какво работи министерството на иновациите.”

“Парламентарните избори са прелюдия към местния вот следващата година”, добави Атанасов и съобщи, че от „Демократична България” вече имат списък с евентуални кандидати за кмет на Варна.

„ГЕРБ трябва да бъдат извадени от управлението на Варна, защото нищо полезно не се случи през последните години. Трябва да консолидираме политическите сили, които искат промяна във Варна. Трябва да се работи сериозно за привличане на инвестиции, тъй като няма сериозна промишленост в града, трябва да се развива пристанището и пътната инфраструктура. Ще търсим и подкрепа на бизнеса, който се задушава и иска развитие”, завърши ген. Атанас Атанасов – водач на листата на обединението във Варна.

Участници в материала:

Атанас Атанасов

Народен представител

Атанас Атанасов

От медиите

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Атанас Славов: Правителството има срокове за внасяне на проект на държавен бюджет

Атанас Славов: Правителството има срокове за внасяне на проект на държавен бюджет

Надежда Йорданова "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 29.11.2022

Надежда Йорданова "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 29.11.2022

Христо Иванов: Трябва да опитаме да сформираме кабинет с втория мандат

Христо Иванов: Трябва да опитаме да сформираме кабинет с втория мандат

Всички видеа

Новини и коментари

<strong>Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика</strong>

Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

<strong>Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна</strong>

Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна

Всички новини
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK