Парламентарни избори 2021: Вижте нашата програма

Методи Лалов в „Делници“ по Евроком

  • 01 септември 2020

Политическото и гражданското не бива да бъдат отделяни едно от друго. Политиката и политическото е начин да бъдат изразявани интересите на гражданите. 

Общественият и държавният интерес не се охранява от хора като Борисов и Гешев. 

Всичко, което разкрива Христо Иванов, са случаи, за които трябва да ни разказва прокуратурата. И понеже Гешев не го прави, затова искаме и неговата оставка. 

Тези хора в парламента вече нямат мандат от гражданите. 

Тази власт не е свикнала да общува с гражданите си. Тя не знае как да го прави. Свикнала е да общува със задкулисните си благодетели. Борисов е свикнал на режисирани постановки, с джипа. 

Няма нужда от агресия. Нашата сила са аргументите и масовостта. 

Важното е да се създаде едно отношение в гражданското общество, че гражданите са работодател на политиците, че те ги изпращат във властта, за да управляват от тяхно име и в техен интерес и че трябва да сменят политиците, докато намерят такива, които да им служат. Колкото пъти е необходимо.

Промяна в конституцията е необходима, но политиците, които са в парламента в момента нямат нито моралното, нито политическото доверие, за да я извършат.

Представеният от Борисов проект не е конституция, това е парцал - юридически, граматически и политически.

Тези хора обсъждаха промени в Изборния кодекс, в Закона за съдебната власт и в ГПК, след като четири години управляват и не направиха това, което е нужно. Изборният кодекс е в плачевно състояние, не осигурява вота на хората.

Има европеска практика, че промяната в законодателството в последните месеци от даден мандат е нежелателна.

Борисов продължава да губи времето на обществото, вместо държавата да се готви за икономическа и здравна криза, каквато вероятно ще има.

Не е нормално държавата десетилетия наред да не може да се погрижи за социални групи, които нямат потребност или възможност да учат. Не е нормално такива като Каракачанов, които сега са в управлението, а в политиката са от 30 години, да говорят така.

Вижте хората на улицата - това са носителите на промяната! 

От медиите

Нагоре