25 март 2019, понеделник

От самото начало поискахме ангажирането на фирма за международни разследвания, която проследява източените пари и участва в тяхното връщане. Подобни компании постигат доста добри резултати в други страни. Властта в България уплашено отказа и пое ангажимент сама да се справи. Пет години по-късно дойде време за равносметка.

След като предупредихме за готвеното вторично разграбване на активите на фалиралата банка с т.нар. закон „Пеевски“, приет с гласовете на ДПС, ГЕРБ и т.нар. „патрЕоти“ през м. март миналата година, шест месеца по-късно поискахме отчет от министъра на финансите, дали са изпълнени гръмките обещания на властта. Защото същата тази власт при приемането на закона обещаваше да бъдат събрани допълнително над 1,4 милиарда лева, ако той бъде приет.

Нарушавайки за пореден път Закона за достъп до обществена информация, МФ отказа да ни отговори, колко средства са събрани допълнително след приемането на закона „Пеевски“ и по какви критерии синдиците са решавали, кои сделки с имущество от банката да оспорват. Подадената жалба срещу този отказ да изпълни закона бе уважена от Административен съд-София, след което Министерство на финансите бе осъдено да предостави търсената информация в цялост.

Нещо повече – съдебният състав в свое решение № 1856 от 19.03.2019г. по адм.д. 12227/2018г. постанови, че заради големия обществен интерес от търсената информация относно КТБ, при нея е налице т.нар. „надделяващ обществен интерес“ и е недопустимо нейното ограничаване под какъвто и да било предлог“!

Демократична България призовава Министерство на финансите незабавно да изпълни съдебното решение, да информира обществеността, какво се случва с активите на КТБ и да не си играе на обжалвания и шикалкавене! Противното би означавало, че се превръща в съучастник в доразграбването на средствата на вложителите в банката, тъй като събираемостта на източените средства остава много ниска – едва около 10% от активите на банката преди фалита, а гръмките обещания за връщане на милиарди се оказват поредните лъжи на това управление!

По-добре е властта да признае слабите си резултати и отново да се върнем на варианта, който предлагахме, с ангажирането на фирма за международни разследвания. Сега ще бъде по-трудно, но и години по-късно, парите подлежат на проследяване! КТБ е най-големият тест пред българското общество!