05 февруари 2019, вторник

Самият Мадуро организира предсрочни президентски избори, до които не допусна основни опозиционни кандидати. Те не бяха признати от Европейския съюз и затова той не е законен президент на страната.

Макар и дошла късно, и доста плаха, позицията на Министерството на външните работи е стъпка в правилната посока. Очакваме премиерът Борисов да подкрепи публично правото на венецуелците на свободни избори и да признае Хуам Гуайдо за легитимен временен президент.

Окачествяваме като срамна и скандална  позицията за „изчакване“ на президента Радев, който отново изпъкна като рупор на путинската дипломация, а не като държавен глава на страна от ЕС и НАТО. Подкрепете свободата и демокрацията, не диктатурата, господа, управляващи.

Припомняме, че онзи ден се навършиха 22 години от оставката на Жан Виденов, който подобно на Мадуро, доведе страната си в положение на хиперинфлация, бедност и икономическа разруха. Тогава България стъпи на краката си благодарение и на подкрепата на международната демократична общност. Длъжни сме да направим същото и да помогнем на венецуелците да започнат да изграждат страната, икономиката и институциите си след безпросветния погром на Чавес и Мадуро.