Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни

Съпредседателят на „Демотратична България“ Христо Иванов определи като противоконституционни и антидемократични ограниченията в Изборния кодекс за максимум 35 секции в страните извън ЕС. От коалицията отново призоваха депутатите да направят нещо човешко и патриточно като се съберат на извънредно заседание и отменят това ограничение.

Вчера „Демократична България“ внесе писмено искане до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да се промени Изборния кодекс. Заедно с това беше внесен и конкретен законопроект от една точка – отпадане на ограниченито за до 35 секции за изборите на 4 април в държавите извън Европейския съюз. Само във Великобритания заради това ще бъдат орязани над 50 секции, за които има заявки над предвиденото по закон.

„Призоваваме председателя на Народното събрание да упражни своите правомощия по чл. 78 и да приемат този законопроект. По този начин депутатите ще направят възможно гласуването на всички български граждани в чужбина, които поискаха да упражнят своето конституционно право. Твърдим, че тези ограничения за противоконституционни и антидемократични“, заяви след внасянето на искането Христо Иванов, който е и водач на листите на „Демократична България“ в 25 МИР в София-град и 16 МИР в Пловдив-град.

Тази година заявките за разкриване на секции в чужбина бележат исторически рекорд, като са два пъти повече предишния. Ще бъдат разкрити 465 секции, но също така огромен брой заявки няма да бъдат реализирани заради ограниченията на закона.

„Това показва категоричната воля на нашите сънародници да гласуват. Изключително важно е парламентът да се събере и да гласува отпадането на ограничението, защото засяга огромно количество български избиратели“, заяви експертът по изборно право и председател на предизборния щаб на „Демократична България“ Антоанета Цонева, кандидат за депутат в 23 МИР в София-град.

Тя посочи, че на парламентарните избори в Лондон през 2017 г. е имало 25 секции, а сега секциите ще бъдат два пъти по-малко, което се очаква да затруднения изборния процес на 4 април. В САЩ се орязват 11 секции при рекорден брой заявления. В момента сънародниците ни от цял свят подписват петиция до всички политически сили за отпадане на ограничението.

„Тази година отпадна и един мит. Псевдопатриотите в българския парламент през 2016 г. въведоха тази рестрикция, за да може да “пазят“ българските избори от инвазията от гласове от Турция. Сега обаче виждаме, че всъщност докато във Великобритания се орязват почти 50 секции, в Турция са само 8. Не, че е малко, но този фалшив аргумент се разби от данните“, заяви още Цонева.

Христо Иванов припомни, че „Демократична България“ нееднократно и систематично е предлагала въвеждането на пощенско гласуване, електронно гласуване, както и законопроект в контекста на Брекзит, който да запази статута на Великобритания като страна-членка на ЕС по отношение на изборните права на нашите сънародници там. Сред останалите инициативи са одитът на машините за гласуване и видеонаблюдението на броенето на гласове.

„Ние нямаме право на законодателна инициатива и предлагаме на този законопроект на всеки народен представител, който по съвест би трябвало да представлява цялата нация, независимо гражданинът живее или тук. Нека най-накрая този опозорен парламент да вземе правилното решение“, каза той. Иванов също така призова  ЦИК да не оспорва решението на съда от вчера, с  което се допуска видеозасенмане и излъчване от броенето на бюлетините.

„Не си и помисляйте да обжалвате това решение, вземете и уредете как да се случва видеонаблюдението. Недейте да се пречкате в него. „Демократична България“ работи с дългосрочна стратегия, произвежда резултати и действия. Ние разполагаме с капацитет, какъвто никоя друга сила няма и не произвеждаме просто  шум, а произвеждаме решения“, добави той.

Антоанета Цонева припомни, че „Демократична България“ настояваше за въвеждането на гласуване по пощата и като противоепидемична мярка. Тя даде като пример Нидерландия, която провежда избори в 3 дни, като почти 2.4 милиона души над 70-годишна възраст са получили възможността да гласуват по пощата.

„Ако бяхте приели пощенското гласуване, нямаше да обсъждаме темата с рестрикциите. Не предприехте абсолютно никакви предложения за облекчаване на реда на гласуване, намаляване на струпването на хора и запазване на здравето им с изключение на подвижните секции.  Броят на карантинираните хора надвишава 50 000. Организирането на такива секции ще бъде голямо предизвикателство. Ще бъде много трудно тези хора да бъдат обиколени в един ден“, обърна се Цонева към народните представители.

 „Не се правете, че не чувате волята на хората. Не се правете, че не сте прочели и видели данните, за които говорим. Съберете се на извънредно заседание преди да е приключил мандатът, тъй като получавате и възнаграждение за това, че формално още сте на работа. Съберете се и направете нещо наистина човешко и патриотично с грижа на нашите сънародници зад граница“, завърши тя.

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/468863974240990

Участници в материала:

Христо Иванов

Народен представител

Христо Иванов
Антоанета Цонева

Народен представител

Антоанета Цонева

Новини и коментари

<strong>“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс</strong>

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

<strong>Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад</strong>

Христо Иванов: Срещата, инициирана от БСП, може да ни върне назад

<strong>Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”</strong>

Парламентът прие внесените от “Демократична България” промени в подкрепа на българския бизнес чрез “Синя карта на ЕС”

<strong>Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП</strong>

Христо Иванов: Съгласни сме единствено на двустранна среща с БСП

<strong>Христо Иванов: България тепърва трябва да доказва дали е отговорен съюзник в НАТО по отношение на руската агресия в Украйна</strong>

Христо Иванов: България тепърва трябва да доказва дали е отговорен съюзник в НАТО по отношение на руската агресия в Украйна

<strong>“Демократична България” спечели пореден рунд в битката за спасяване на Пловдивския панаир</strong>

“Демократична България” спечели пореден рунд в битката за спасяване на Пловдивския панаир

Всички новини

От медиите

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Владислав Панев: На България е нужно стабилно парламентарно мнозинство, което да има здрава логика във взимането на решенията си

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Христо Иванов: Много е вероятно да се стигне до избори 2 в 1 с местните

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK