Публична собственост

За Качествено управление на държавните компании – като корпоративни, а не ведомствени структури (едно от изискванията за влизането в Банковия съюз) “Демократична България” предлага:

Да се промени начинът на управление на държавните компании чрез назначаването на компетентен и професионален мениджмънт на базата на обективни конкурси. Държавните предприятия се листват на фондовата борса 10–20% от техните акции. Когато инвеститорите вкарат реални пари и имат реален залог, те ще защитават не само собствения си, но и държавния интерес. Ще изискват резултати, за да печелят. Листването на държавните компании ще означава стотици милиони да останат в страната, вместо да търсят мястото си на глобалните пазари. В допълнение и Сребърният фонд ще бъде попълнен, което ще гарантира възможност и за достойни пенсии. 

Да се възприемат насоките за добро управление на държавните предприятия, разработени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и предотвратяване на казуси като “Автомагистрали”, които се използват за непрозрачно изразходване на милиарди левове публичен ресурс чрез заобикалянето на Закона за обществените поръчки. Това трябва да стане на ниво стратегия за управленска структура на държавните предприятия.

Разгледайте програмата по подсектори

Основни сектори в програмата

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK