Ти Броиш: Стани пазител на вота. Спри хартиената манипулация в изборния ден.

Радан Кънев: България може да бъде много силна в обединена Европа

Радан Кънев, водач на листата на Демократична България, с номер 13 в бюлетината,  взе участие в предизборните дебати в  „Здравей България“ на Нова Телевизия. Негови опоненти бяха кандидатите на ВМРО и „Коалиция за България“ – Александър Сиди и проф. Боян Дуранкиев. 

„Следващият европарламент ще бъде ключов от гледна точка на посоката, по която ще тръгне Европа – към разпад или към единство. Ние искаме да бъдем част от този дебат, в интерес на българските граждани”, обясни Радан Кънев защо изборите за ЕП са от изключителна важност за „Демократична България“. „Истината, е че Европа трябва да продължи и ускори своя път на обединение и това е особено важно за нас, хората в Европа. Да, Европа има своите слаби страни и има нужда от реформа. Но тази реформа трябва да върви към повече демократичност, повече възможности за отделния гражданин на Европа и към по-силен Европейски парламент.“ Европейският депутат е легитимно и демократично избран политик, който защитава интереса на избирателите си, но и на българските и европейските граждани. Именно каузата за Силна Европа ще защитава Радан Кънев в следващия Европейски парламент. 

Доходите на българските граждани може да се повишат с помощта на ЕС, когато на парите от европейските фондове не се гледа като плячка от грабеж, а на инструмент за инвестиции. 

„Целта на евро фондовете е да намалява дисбалансите между регионите в Европа. Но това не се случва, защото няма регионални програми. Няма елементарна базова децентрализация на процеса. Всичко минава там където е благословията на централната власт.“ Радан Кънев призова да се обърне внимание на истинските проблеми и техните решения. Например България е усвоила едва един процент от парите за подобряване на качеството на въздуха, защото те се крадат значително по-трудно. Но пък от програмите, свързани с свързани с отпадъците, традиционен бизнес на ДПС за запълване на партийната им каса, са усвоени повече от 20 процента. 

„Чухме в дебат преди нас, че Франция при петорен разход има по ниска цена на тока, подобна е ситуацията и в Италия и Германия. Същото е и с газа, това се случва заради монополите, липсата на законност и липса на единен европейски пазар. Репликират ме често за пакета Макрон и дали сме защитили българския интерес? Не е възможно да бъде избегнато неравенството, ако българските работодатели плащат по-ниски осигуровки на служителите си, които в последствие ще се отразят на сумата при тяхното пенсиониране, ако това е Европа на нациите, аз няма да я подкрепя, ще подкрепя силна Европа, в която България има изпреварващо развитие и силно участие в европейските процеси.“

Правосъдието, сигурността и единният енергиен пазар са в основата на Силна и обединена Европа, и те ще са приоритет в работа на Радан Кънев в ЕП. „В следващия Европейски парламент, непременно ще има отмяна или със сигурност промяна в основния принцип на Дъблинския регламент. Нещо, което г-н Борисов обяви за национален приоритет и нищо не направи. Дъблинския регламент по същество до тук просто заточва бежанците, интернира ги в пограничните държави и затова той се поддържа най-вече от крайните националисти в Европа. А това, за което ще се боря, са хората, които имат право на убежище, истинските емигранти, да бъдат приети в Европа“. Икономическата миграция е въпрос на националното законодателство, подчерта Радан Кънев. 

„Европа не е враг, от който се браним, Eвропа не е и партньор. Европа сме ние. България е Европа. Трябва да има повече Европа в Българи със сигурност, но и България може да допринесе много повече в Европа. Ако преодолеем комплексите, ако не се държим като враг, ако не мислим за себе си като периферия, често пъти поради незнание на чужди езици, България може да е много силна в Европа. България не е малка държава и може да реализира и законност и правосъдие в силна Европа“ каза в заключение водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев. 

Участници в материала:

Радан Кънев

Евродепутат от ДБ

Радан Кънев

Новини и коментари

<strong>Атанас Славов: Трябват гаранции, че изборите в неделя ще преминат нормално</strong>

Атанас Славов: Трябват гаранции, че изборите в неделя ще преминат нормално

<strong>Божидар Божанов: Видеонаблюдението на изборите е необходима мярка за страната в момента</strong>

Божидар Божанов: Видеонаблюдението на изборите е необходима мярка за страната в момента

<strong>Ивайло Мирчев: Коалиция с ГЕРБ въобще не е тема за нас</strong>

Ивайло Мирчев: Коалиция с ГЕРБ въобще не е тема за нас

<strong>Надежда Йорданова: Нашата цел е ПП-ДБ да увеличи преднината си и да има по-голяма тежест</strong>

Надежда Йорданова: Нашата цел е ПП-ДБ да увеличи преднината си и да има по-голяма тежест

<strong>Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство</strong>

Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

<strong>Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред</strong>

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

Всички новини

От медиите

Бонка Василева: На първо място е излъчването на редовно правителство

Бонка Василева: На първо място е излъчването на редовно правителство

Йордан Иванов: Важно е бъдещо правителство да е на база приоритети, а не на база аритметика

Йордан Иванов: Важно е бъдещо правителство да е на база приоритети, а не на база аритметика

Атанас Атанасов: Ще направим нужното да има редовно правителство

Атанас Атанасов: Ще направим нужното да има редовно правителство

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK