В момента най-важната кауза за българската демокрация е единството на хората в центъра и дясното, извън ГЕРБ и БСП

Радан Кънев защити своите тези в предизборен дебат за политическото минало, настояще и бъдеще на България, провел се в студиото на bTV.

Водачът на листата за европейските избори от „Демократична България”, зае твърдо позицията, че корупцията е причината България да не може да поеме на максимална европейска скорост. – „Корупцията е причината да ни плашат с т.нар. „Европа на две скорости“ корумпираните управляващи в България, защото те за разлика от българските граждани не могат да превключат на по-висока скорост. Виждаме защо България не успява да извоюва силни позиции в Европа – защото не се води така разговор нито в Европейския парламент, нито в Съвета. Нито е катарзис, нито е фалстарт – корупцията е тежката реалност, в която живеем. Кънев илюстрира тезата си с конкретни примери, очертавайки реалното значение на европейските скорости.

  • Първа скорост в Европа означава Шенген, а ние се намираме в неразкрит скандал за продажба на български паспорти.
  • Максимална скорост означава Еврозона, а ние се намираме в състояние, в което се сменят на власт партиите, при които КТБ се спука и завлече българския бюджет за години напред, а с парите на фалираната банка, влязоха в парламента и европарламента тъкмо хората на тези партии.
  • Първа скорост означава обща европейска енергийна политика, но заради връзките с Русия и Турция, заради обвързаността с един руско-турски, външен на Европа енергиен проект, всички български депутати без Светослав Малинов, гласуваха или против европейската газова директива или като ГЕРБ – се въздържаха.

Кънев продължи разговора с думите – „Преди избори всички се сещат за прокуратурата. Има политическа сила, която бяга и се крие, когато се говори за прокуратурата и тази политическа сила се нарича ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Това са хората, които си плюха на подписите под съдебната реформа, защото се уплашиха от Делян Пеевски и Сотир Цацаров. И това беше причината ние с ГЕРБ, а и със СДС в последна сметка, да си разделим пътищата. Когато Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър, Атанас Атанасов като шеф на вътрешна комисия и всички ние се оттеглихме в опозиция.“ И отново подчерта – „Трудно е, когато си на власт, когато си тежко корумпиран и уязвим да предприемеш реални действия“.

Кънев остро репликира Йорданов по темата за европейски главен прокурор с мотивите, че ГЕРБ никога не са подкрепили реално кандидатурата на Лаура Кьовеши – “Г-н Йорданов говори като опозиция, а не като представител на ГЕРБ. Той каза нещо, което е в противоречие с ГЕРБ – те не подкрепиха Кьовеши. След десет години управление на Борисов, ние се сблъскваме с корумпирана система, с неработещо правосъдие, от Вера Юрова ни бе казано, че мониторингът няма да падне.

Той изрази своето разочарование от Александър Йорданов, който е част от листата на ГЕРБ. Разказа му как като юноша е бил на неговите митинги и му е вярвал, а сега принадлежи на това, срещу което се е борил.

Кънев отговори и на Юлиан Ангелов, че не защитавал гей бракове. “Не съм привърженик и не съм бил. Тези въпроси не трябва да са общоевропейски, а трябва да се решават в България, както е. Разбира се, ясно е, че който отива в Европа за да решава подобни въпроси, лъже избирателите си, защото там такава борба няма”, каза Кънев и продължи –  “Винаги съм имал кауза и тя е, че българските демократи имат право на алтернатива на ГЕРБ, защото ГЕРБ се държи, като комунистическа партия. Единството на хората в центъра и дясното, но единство извън ГЕРБ, в момента е най-важната кауза за българската демокрация, за да може изобщо да тръгне напред“.

Водещата Цветанка Ризова поиска кандидатите да коментират изказването за лидера на европейските либерали Ги Верхофстад, че крайните десни партии в Европа участват в адски план за разрушаване на Европа с пари от Русия.

Когато осъзнаем, че сме част от една велика сила, част от най-голямата икономика, тогава ще разберем, че великата сила сме ние и ако действаме заедно и единно, ние няма как да бъдем изнудвани от никакви външни сили.“, каза Радан Кънев. Според него крайните националисти в Европа в 90% от случаите се оказват обикновени мошеници, които използват чувствата на хората за лично обогатяване, допълни Кънев. После припомни на Александър Йорданов, че 3 пъти за 6 месеца е сравнил Борисов с Тодоров.

На финала водачът на листата на „Демократична България“ се обърна към българските граждани – „ Въпросът е хората да осъзнаят, че алтернатива има и тя е във всеки един български гражданин, а нейната политическа реализация е Демократична България с номер 13.“

Новини и коментари

<strong>Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика</strong>

Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

<strong>Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна</strong>

Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна

<strong>ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”</strong>

ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”

ДБ внeсе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

ДБ внeсе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

<strong>ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба</strong>

ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба

Всички новини

От медиите

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK