В Росенец виждаме нулевия пациент на българската корупционна епидемия

Месец след акцията в Росенец Христо Иванов даде пресконференция в Бургас, за да сподели с обществеността резултатите от (без)действията на институциите през това време. 

“Моята надежда беше, че ще можем след месец да се поздравим първо с началото на кампанията за набиране на средства за пилона със знамето, който Демократична България планира да организира да бъде издигнат там и ще можем отчетем какво са свършили институциите, но научихме, че пътят до плажа отново е преграден.”

Христо Иванов обяви намеренията си веднага след изявлението пред общината да отиде до преградения  общински път и да поиска той да бъде освободен. 

В обзора на (не)свършеното от институциите по отношение на подадените от него сигнали Иванов сподели развитието по отношение на сигнала, подаден до МРРБ, с който се иска министерството да издаде акт за държавна собственост на плажа на Росенец, който досега не е бил актуван. Иванов цитира отговор от МРРБ, от който става ясно, че Министерството се  е изненадало, че на посоченото място  има плаж и счита, че плажа за новообразувал се. От МРРБ са отпратили казуса към Министерство на туризма, което също не е успяло да стигне до плажа заради поставената ограда. 

Иванов сподели, че няма отговор от областния управител за това дали е предприел действия за изземване на имота, който е публична държавна собственост, както и сигнал до ДНСК и кмета на Община Бургас, за да проверят какво е състоянието на “административната” сграда на г-н Доган, защо не е пусната в експлоатация и да се уточни какъв е режимът и има ли акт 16. 

“Пуснали сме сигнал до кмета за изземване на пътя, който е публична общинска собственост. Той твърди, че не можел да го изземе, защото имало ПУП, който се обжалвал.” 

Картината допълни общинският съветник от “Демократична България” Димитър Найденов: 

“Възниква въпросът дали за този имот общината си събира дължимите вземания. Имотът, както се твърди от администрацията, все още не е въведен в експлоатация и може да се допусне, че все още не се плаща и дължимата такса битови отпадъци. Във връзка с измененията в закона от 1 януари 2019 г., всяка една сграда, която има акт 14, две години след това или една година след акт 15, за нея вече трябва да бъде подадена декларация от собственика по чл. 14 от ЗМДТ, с която той да го декларира и общината да почне да си събира дължимите суми. Видно от кадастралната карта на Бургас, през 2014 г. тези сгради са нанесени, а за да са нанесени, те трябва да имат акт 14, което означава, че трябва да са подали и такава декларация. Ще подадем официално запитване днес, за да разберем за последната календарна 2019 г. дали за тази сграда общината си е събрала дължимото.” 

Найденов допълни, че каквито и ремонтни дейности да вървят в този имот, няма правно основание, на което пътят да бъде преграждан. 

“Твърдението на кмета е некоректно, защото, когато един ПУП се обжалва, това означава, че не е влязъл в сила, което означава, че пътят все още си е общинска собственост. – уточни Найденов и припомни, че на последното заседание на общинския съвет самата общинска администрация е внесла докладна, с която оттегля решението си от април месец, пътят си остава общинска публична собственост. 

“Физически винаги е имало връзка между общинския и държавния път. Цялото твърдение, че това било път с отпаднало предназначение, защото той забивал в частен имот, всъщност се оказва една лъжа, на която беше основан целият този казус.” – заяви Христо Иванов.

“За нас това е емблематичен политически казус, а не просто един от множеството казуси на несвършена работа на администрацията. Тук става дума за едно лице, Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, за една система, която винаги е осигурявала изключване на държавата, на закона, на институциите, като лампа на нощното му шкафче, за да си осигури това положение там. Там няма нито едно законно нещо: оградата, самата сграда, яхтеното пристанище, имотите… каквото и да вземете, има огромно количество въпроси, които опират до действията на държавата. Нашето настояване е всичко да се урегулира, държавата да си свърши работата. Защото нашият проблем е с държавата, която си затваря очите.” – беше категоричен Иванов.

Той обърна внимание на факта, че единственото нещо, което се е случило за изминалия месец, и то под натиска на общественото мнение  – на медиите и на гражданите – е, че пътят общинска собственост беше върнат обратно. Липсват обаче действия за актуване на плажа, както и действия за премахването на яхтеното пристанище. 

Иванов използва случая, за да обяви, че на следващия ден ще бъде обявена банкова сметка, по която да бъдат събрани средства за пилон за знаме на Росенец и благодарим на общинските съветници на Бургас, че подкрепиха докладната на Демократична България за поставянето на пилона. 

По отношение на действията на Националната служба за охрана по време на акостирането в Росенец Иванов коментира: 

“НСО отказаха да ни информират колко е струвала досега охраната на Доган и на Пеевски. Нямаме информация досега дали са се отказали писмено. Нямаме информация и за лицата, които ни блъскаха в морето и особено онзи, който хвърли знамето, какъв е статутът им.” 

Съпредседателят на “Демократична България” направи връзката между събитията в Росенец и резултатите на обединението според последното социологическо проучване:

“Демократична България” е удвоила своята подкрепа. Това е пряк резултат от събитията на Росенец. Това, за което от много време говорим, на Росенец хората го видяха и започнаха да подкрепят нашите действия. За първи път имаме формация център-дясно, която има шанс да бъде незаобиколим фактор в следващия парламент.” 

На въпрос за позицията на общинския съветник Иво Баев, отличаваща се от политическата линия на “Демократична България” Иванов отговори така: 

“Когато започнеш да се отклоняваш от национална, печеливша, обективно необходима, подкрепена от хората политическа линия, почнеш да даваш интервюта, тези интервюта почнат да се използват от Карадайъ като аргумент за това, че правото е на страната на Доган, и накрая, когато това, което си твърдял, че е невъзможно, бъде внесено като докладна на ГЕРБ, и ти гласуваш с ГЕРБ, за мен това поставя въпроса за политическото доверие. Това, разбира се, е въпрос, който колегите от ДСБ ще решават. Надявам се, очаквам, вярвам, че те ще намерят начин да решат този казус.”

След края на изявлението Иванов покани журналистите да проверят веднага заедно свободен ли е достъпът до държавния бряг. След пристигането им на място стана ясно, че оградата, която е била там предния ден, е частично отстранена: 

“Очевидно, разбирайки, че ние ще дойдем, е била премахната половината ограда, което за мен е свидетелство за две неща: че общественият натиск работи и че смятат да преградят отново, след като си тръгнем. Оградата очевидно може всеки момент да бъде върната, затова искам да предупредя кмета на Бургас, че ако тук не бъде установена възможност трайно за достъп, ще бъдем принудени да призовем хората отново към масово плажуване.” 

Иванов поясни, че очаква оградата изцяло да бъде премахната и да минава само по границите на частния терен, като върху нея бъде поставена информационна табела, отговаряща на всички законови изисквания. 

“Искам да видите една политическа лъжа, материална. Бургаска община твърдеше, че тук няма път. Сега ние с краката си ще минем по лъжата на бургаския кмет и искам да попитам каква отговорност ще поеме той като кмет и зам.-председател на ГЕРБ.” 

Лидерът на “Да, България!” коментира и факта, че няма видими действия предприети за премахването на яхтеното пристанище и потърси 

Чакаме Валери Симеонов да ни отговори на въпроса кога ще изпълни обещанието си да разруши това яхтено пристанище. И кога Зам.-министър Нанков ще поеме отговорност за подписа си с който е легализирал тази незаконна и антиконституционна конструкция, превръщайки яхтеното пристанище в поземлен имот.  

“Не обикаляме всяко място, на което има беззаконие, такива места има много. Искаме да накараме институциите да си свършат работата.” – коментира Иванов. 

След посещението на плажа в Росенец Иванов спря за миг пред зоната на Лукойл в съседство, за да отправи още веднъж призив към премиера Борисов да предостави обещаните от него в пресконференция преди няколко седмици ревизионни актове на НАП за Лукойл, от които да се разбере как се облага нефтеният гигант. Иванов припомни, че “Да, България!” е завела дело и има решение на съда, постановяващо, че НАП да предостави информацията, но това до момента не се е случило.  

“Г-н Борисов, стига сте се крил. Направете поне едно действие с чест!”- призова Христо Иванов.  

Пресконференцията ще намерите тук:

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10221870252198308/

Посещението в Росенец ще намерите тук:

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10221870531925301/

Новини и коментари

Христо Иванов: Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна?

Христо Иванов: Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна?

Антоанета Цонева: Създаването на Съвет по координация на политиките за българите в чужбина е крачка в правилната посока

Антоанета Цонева: Създаването на Съвет по координация на политиките за българите в чужбина е крачка в правилната посока

ГЕРБ и ДПС блокират 1,3 милиарда евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост

ГЕРБ и ДПС блокират 1,3 милиарда евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост

Антоанета Цонева: Притеснително е, че ЦИК разпредели над 80% от председателите на районните избирателни комисии към ГЕРБ и ДПС

Антоанета Цонева: Притеснително е, че ЦИК разпредели над 80% от председателите на районните избирателни комисии към ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов: Големият въпрос на изборите е дали ще продължим реформите, или ще позволим на Пеевски да удържи влиянието си в регулаторите, службите и съдебната власт

Христо Иванов: Големият въпрос на изборите е дали ще продължим реформите, или ще позволим на Пеевски да удържи влиянието си в регулаторите, службите и съдебната власт

Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен партньор в служебното правителство

Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен партньор в служебното правителство

Всички новини

От медиите

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и прокурор Зартова

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Стоян Михалев: Руският културно-информационен център е гнездо на пропаганда и трябва да бъде затворен

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK