Питане на Стела Николова за замърсяването на Варненското езеро

22 юли 2021, четвъртък Viber

Какви са мерките срещу замърсяването на Варненското езеро

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

АСЕН ЛИЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ПИТАНЕ

 

От Стела Димитрова Николова, 

народен представител от ПГ на “Демократична България“


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям питане

 

ОТНОСНО: замърсяване на Варненското езеро

  Уважаеми г-н Министър,

 

  • В отговор на питане на депутат от 44-то НС,  е посочен  срок за приключване на ремонтните дейности по аварията на напорен тръбопровод под Варненското езеро – 30.11.2021г. 

Тъй като това е третият път, в който се посочва нова дата за приключване на ремонта на авариралия тръбопровод , и поради факта, че зам.кмета на гр.Варна- г-н Христо Иванов подчерта сложни геоложки условия, открити сега, въпреки, че тръбопровода би трябвало да бъде закопан на същото място, където би трябвало да е бил и през 2011г., моля, да дадете отговор дали в рамките на този срок ще бъде приключен ремонта на напорния тръбопровод?

 

  • Известно ли Ви е, че при строежа на бул.“Васил Левски „ от 2017 до 2019г.  при разрушаване на част от  постройките, които се намират на ул.“Д-р Селемински“ 63  е разрушена и някаква канализационна система и към настоящият момент всичко, което попада в отходната канализация от останалите  постройки там се излива директно на улицата, а от там в  близкото отводнително съоражение, което пък се влива директно във Варненското езеро? Какви мерки бихте предприел?

 

Не смятате ли, че в период на пандемия, а и без нея, не е нормално съдържанието на канализация да се излива директно на улицата , на която играят деца и се разхождат граждани?

Каква наказателна процедура би получила Република България в случай, че ЕК разбере за подобно изливане без дори и механично пречистване в езеро, защитено по Натура 2000?

Уважаеми г-н Министър , настоявам за бърз и изчерпателен отговор на гореизброените въпроси, както и действия по отстраняването на посочените проблеми!

 

С уважение: Стела Николава

Вид:

Питане

Вносители:

Стела Николова

Народен представител

Стела Николова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK