Питане за брегоукрепителните съоръжения в курорта “Св. св. Константин и Елена”

06 август 2021, петък Viber

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА XLVI

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

ВИОЛЕТА КОМИТОВА

МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО 

 

ПИТАНЕ

От Стела Николова и Цецка Бачкова,

народни представители от ПГ на “Демократична България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасяме въпрос

 

ОТНОСНО: 

  • Неотложността за спешно отпускане на средства за създаване на брегоукрепителни съоръжения в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР, 

Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като “неотложен разход” близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния “Бор”) в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около “Химимпорт” и Централна кооперативна банка (ТИМ).

Според публикуваната обява заданието е за строеж на “буна” (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му компанията “Св. св. Константин и Елена” ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктра.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна, е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Министерството е определило, че за целите на проекта за разширяване на плажа няма нужда да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Мотивите за това са, че неговата реализация “няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и видове, предмет на опазване в защитени зони”.

УВАЖАЕМИ Г-ЖО МИНИСТЪР,

Настояваме, в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството да получим изчерпателен писмен отговор на следния въпрос:

Каква е неотложността за спешно отпускане на средства за създаване на брегоукрепителни съоръжения?

Вид:

Питане

Вносители:

Стела Николова

Народен представител

Стела Николова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK