Ти Броиш: Стани пазител на вота. Спри хартиената манипулация в изборния ден.

Петър Славов: ГЕРБ и т.нар. „патриоти“ достигнаха абсолютното дъно по лобистко законодателство със затвора за споделените пътувания

Запазена марка на лоши практики на това Народно събрание стана гласуването на тъмно на лобистки законодателни промени, внесени между четенията, без обществено обсъждане и в преходните разпоредби на закон, нямащ нищо общо с темата. Такъв бе случаят с удара срещу AirBnB – платформите за нощувки, през Закона за туризма. Така през Закона за патентите и регистрацията на полезните модели бе изменен със задна дата т. нар. „Закон за извънредното положение“?!!

Връх на лобисткото законодателство, създаващо особено опасен прецедент, бе ударното прокарване, през Кодекса на търговското корабоплаване, на промени в Наказателния кодекс, с които се въведе затвор до 10 г. за лица, извършващи нерегламентиран обществен превоз на пътници! Подобни тежки санкции, без да е прецизирано по смисъла на НК понятието „обществен превоз“, на практика поставят под ударите на закона и т.нар. „споделени пътувания“, а и всички български граждани, когато няколко човека пътуват заедно с един автомобил и си разделят разходите за гориво!

Споделените пътувания не за първи път са трън в очите на управляващите. В началото на годината ГЕРБ бяха принудени да оттеглят подобни предложения за промени в НК, поради силния обществен натиск, най-вече от младите хора – ученици от горните класове, студенти, специализанти и т.н., използващи широко подобен тип пътувания. Сега, вероятно в резултат и на откровението на премиера, че младите хора не ги харесват, та и те не ги харесвали, инкриминирането – бързо и на тъмно – на споделените пътувания е факт!

Категорично се противопоставяме на поредните лобистки промени в интерес на няколко големи превозвачи и призоваваме за вето, а ако то бъде преодоляно – за отнасяне на казуса в Конституционния съд на Република България!

В следващия Парламент трябва да бъдат премахнати всички лобистки промени, гласувани от 44-то НС – като се започне от т.нар. „картелен“ закон за горивата, убиващ малките търговци и конкуренцията и вдигащ цените за потребителите и се стигне до днешните законодателни безумия за споделените пътувания!

Участници в материала:

Петър Славов
Петър Славов

Новини и коментари

<strong>Надежда Йорданова: Да излезем от безвремието, да сложим край на бъркотията и да направим реформаторско правителство</strong>

Надежда Йорданова: Да излезем от безвремието, да сложим край на бъркотията и да направим реформаторско правителство

Антоанета Цонева: Обединени ПП и ДБ сме за нормален европейски живот, за една модерна България

Антоанета Цонева: Обединени ПП и ДБ сме за нормален европейски живот, за една модерна България

<strong>Ивайло Мирчев: Хага да даде Путин на Гешев и той ще го спаси</strong>

Ивайло Мирчев: Хага да даде Путин на Гешев и той ще го спаси

<strong>Христо Иванов: Ако искате приказките да станат действия, дайте ни мандат за управление</strong>

Христо Иванов: Ако искате приказките да станат действия, дайте ни мандат за управление

<strong>Стела Николова: Има как Варна отново да се превърне в перлата на Черноморието</strong>

Стела Николова: Има как Варна отново да се превърне в перлата на Черноморието

Д-р Симидчиев: Промяната в здравеопазването не е само въпрос на пари, а и на мисленето

Д-р Симидчиев: Промяната в здравеопазването не е само въпрос на пари, а и на мисленето

Всички новини

От медиите

Атанас Атанасов и Кирил Петков: България има нужда от редовна власт

Атанас Атанасов и Кирил Петков: България има нужда от редовна власт

Христо Иванов за инфлацията, еврозоната и корупцията в България

Христо Иванов за инфлацията, еврозоната и корупцията в България

Надежда Йорданова: Искаме да променим безконтролната власт на прокуратурата

Надежда Йорданова: Искаме да променим безконтролната власт на прокуратурата

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK