30 октомври 2020, петък

Запазена марка на лоши практики на това Народно събрание стана гласуването на тъмно на лобистки законодателни промени, внесени между четенията, без обществено обсъждане и в преходните разпоредби на закон, нямащ нищо общо с темата. Такъв бе случаят с удара срещу AirBnB – платформите за нощувки, през Закона за туризма. Така през Закона за патентите и регистрацията на полезните модели бе изменен със задна дата т. нар. „Закон за извънредното положение“?!!

Връх на лобисткото законодателство, създаващо особено опасен прецедент, бе ударното прокарване, през Кодекса на търговското корабоплаване, на промени в Наказателния кодекс, с които се въведе затвор до 10 г. за лица, извършващи нерегламентиран обществен превоз на пътници! Подобни тежки санкции, без да е прецизирано по смисъла на НК понятието „обществен превоз“, на практика поставят под ударите на закона и т.нар. „споделени пътувания“, а и всички български граждани, когато няколко човека пътуват заедно с един автомобил и си разделят разходите за гориво!

Споделените пътувания не за първи път са трън в очите на управляващите. В началото на годината ГЕРБ бяха принудени да оттеглят подобни предложения за промени в НК, поради силния обществен натиск, най-вече от младите хора – ученици от горните класове, студенти, специализанти и т.н., използващи широко подобен тип пътувания. Сега, вероятно в резултат и на откровението на премиера, че младите хора не ги харесват, та и те не ги харесвали, инкриминирането – бързо и на тъмно – на споделените пътувания е факт!

Категорично се противопоставяме на поредните лобистки промени в интерес на няколко големи превозвачи и призоваваме за вето, а ако то бъде преодоляно – за отнасяне на казуса в Конституционния съд на Република България!

В следващия Парламент трябва да бъдат премахнати всички лобистки промени, гласувани от 44-то НС – като се започне от т.нар. „картелен“ закон за горивата, убиващ малките търговци и конкуренцията и вдигащ цените за потребителите и се стигне до днешните законодателни безумия за споделените пътувания!